Tokaj város napját ünnepelték

Hagyományosan Tokaj városa a Tokaji Írótáborral közösen ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Paulay Ede Színházban. Ezen a napon nemcsak a Himnusz megírására emlékeznek Hegyalja névadó településén, hanem arra is, hogy 1986-ban kapta vissza városi rangját Tokaj.

Tokaj az egyetlen magyar település, amit Kölcsey Ferenc nemzeti imánkban megemlít. A városban igyekeznek ennek a megtiszteltetésnek eleget tenni, így minden évben kiemelt programként kezelik A Magyar Kultúra Napját. A városi ünnepség kezdeteként Bordás Roland a Nemzeti Színház színművésze szavalta el a Himnuszt, majd Tokaj Város Vegyeskara énekelte el azt.

Posta György polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, egy olyan nevű városnak, mint Tokaj élen kell járnia a kultúrában és a felnövekvő nemzedéket is erre kell nevelnie. Ehhez csatlakozott köszöntőjében Papp- Für János, a Tokaji Írótábor Egyesület titkára is.

A városi ünnepségen adták át az idei kitüntetéseket is. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a Tokaj Város Díszpolgára elismerést idősebb Cseh Zoltán nyugalmazott bányaigazgatónak, a városért húsz éven át alpolgármesternek adományozza munkája megbecsüléseként. A Pro Urbe -díjat Nagy Endréné, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola volt igazgatója és Demeter Zoltán borász kapta. A Tokaj Város Kultúrájáért elismerést Vass Etelka festőművész és a Fesztiválkatlan Kft. vezetői vehették át, az Önzetlenül Tokajért címet pedig Csócsics Lajos testnevelőtanár illetve az Oestrich-Winkel Baráti Társaság kapta. A Tokaj Büszkesége elismerést ebben az évben ifj. Holló Tamás vehette át, aki fiatal kora ellenére Európa bajnoki címmel, világbajnoki ezüstéremmel valamint világ- és európa kupa győzelemmel is büszkélkedhet fekvenyomásban.

A kultúra- és városnapi programot Pély Barna Blue Heart lemezbemutató koncertje zárta.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!