Tokaj és Vizsoly lesz a vendég a 15. Budavári Könyvünnepen

Jubileumát tartja idén a budavári magyar nyelv és könyv ünnepe: 15. alkalommal találkoznak a Szentháromság téren a könyvkiadók és az olvasni szerető közösség, a költészethez kapcsolódóan pedig megannyi kulturális program színesíti a találkozót. Az idei vendég a reformáció 500. emlékévéhez igazodva Vizsoly lesz, valamint a magyar nyelv bölcsője, Tokaj-Hegyalja vidéke mutatkozik be. A majd háromnapos, szep­tember 1–3-ig tartó sokadalom idején a nemrég elhunyt Jókai Anna emlékére irodalmi szalont nyit és Szabó Magda centenáriumáról emlékezik meg az önkormányzat.

„Hisszük hogy az a nyelvi kultúra és közösség, ami több mint ezer éven keresztül megtanított bennünket magyarnak lenni, és hozzásegít minket nemzeti létünk kibontakoztatásához és megéléséhez, érdemes arra, hogy minden finomságát, ízét, dialektusát megismerjük” – fogalmazott Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, a 15. Magyar nyelv és könyv ünnepét beharangozó sajtótájékoztatón tegnap.
Már hagyománnyá vált, hogy szeptember első hétvégéjén a budai Várban a könyveké a főszerep. A találkozó célja, hogy a kisebb kiadók is bemutatkozhassanak és kiadványaikkal népszerűsítsék az olvasást. A Budavári Önkormányzat és a Litea közös rendezvénye valóságos író-olvasó találkozó, ahol a szerzőkkel is megismerkedhetnek a látogatók. Huszonkilenc kiadó mutatkozik be ez alkalommal, és hét kulturális intézmény vesz részt a rendezvényen, köztük a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Várnegyedből pedig az Országos Széchényi Könyvtár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Hagyományok Háza és a Zenetudományi Intézet is.

Szintén tradíció, hogy egy magyar nyelvjárást őrző vidéket is vendégül lát a találkozó minden évben. Eddig főleg határon túli vidékek kerültek sorra, ám idén egy anyaországi lesz a meghívott. – Tokaj a magyar nyelvújítás bölcsője lett, Széphalmon kezdte meg irodalmi munkásságát a börtönből szabaduló Kazinczy Ferenc, ez a térség pedig zarándokhellyé vált. Ma azt a dia­lektust tartjuk irodalmi magyar nyelvnek, ami Tokaj-Hegyaljára és Északkelet-Magyarországra jellemző – emlékeztetett a polgármester.
A könyvünnepre eljön Tokaj és Vizsoly polgármestere, de ott lesznek a térségek hagyományőrzői és verséneklő együttesek is. A nyitónap estéjén lép fel Jazzkívánság című műsorával a Sárik Péter Trió, szeptember 2-án a Misztrál együttes koncertezik, 3-án pedig a Juhász Gábor Trió zenél. A Hagyományok Háza az Állami Népi Együttessel együtt mindennap táncházzal fogadja a Várba érkezőket.
Az idén elhunyt Jókai Anna író tiszteletére szeptember 1-jén újabb kulturális helyszínt nyit a Budavári Önkormányzat. Az Iskola utcában Jókai Anna Szalon néven indul el az irodalmat népszerűsítő találkozóhely. Az idei könyvünnepen Finnország irodalmát is megismerhetjük, ráadásul műfordítókat is jutalmaz a rendezvény: ezúttal Jávorszky Béla veheti át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, aki finn, észt és svéd nyelvekre fordítja a magyar műveket.

forrás: Magyar Idők/Szilléry Éva
fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!