Tájékoztató a Tokaj II. sz. háziorvosi praxis páciensei számára

Kedves tokajiak! Mint mindenki előtt ismert, a koronavírus terjedése miatt rendkívüli helyzettel nézünk szembe. Ahhoz, hogy minél kevesebben betegedjenek meg és lehetőség szerint a vírusfertőzés miatt haláleset hazánkban a lehető legalacsonyabb számban forduljon elő, mindnyájunktól felelősségteljes magatartás szükséges.

A járványveszély idejére az életünket át kell szervezni, mely a háziorvosi ellátás igénybe vételét is érinti.

A fertőző koronavírusról (COVID-19) tudni kell, hogy cseppfertőzéssel terjed, hasonlóan az influenzához, de fertőző képessége annál jóval nagyobb. Az influenzához hasonló tünetekkel jár, de jellemzően hirtelen kezdet, magas láz, inkább száraz köhögés, légszomj a vezető tünetek. A gyermekeknél, fiataloknál kevésbé okoz tünetekkel járó betegséget, de lényeges, hogy tünetmentesen is tovább adhatják a vírust. Komoly veszélyt az idősekre és a krónikus betegek számára jelent. A halálozás is ebben a körben fordulhat elő.

A járvány kialakulásának (terjedésének) megakadályozása, idős szeretteink, továbbá az egészségügyi ellátó személyzet egészségének védelme szempontjából

AZ ALÁBBIAKAT KÉREM A PÁCIENSEINKTŐL:

  • CSAK ABBAN AZ ESETBEN KERESSÉK FEL SZEMÉLYESEN A RENDELŐT HA HALASZTHATATLANNAK ÉRZIK A PROBLÉMÁT!!! Ez különösen vonatkozik az idősekre!!!
  • Láz, torokfájdalom, köhögés, izomfájdalmak esetén, előbb telefonon hívják fel a rendelőt, konzultáció céljából (06 47 352 525)! Ne jöjjenek a rendelőbe!
  • A váró helyiségben egyszerre maximun 3-4 fő tartózkodjon! Belépés után, azonnal, majd távozás előtt ismét, mossanak kezet a mosdóban és használjanak kézfertőtlenítőt!
  • Köhögés, tüsszentés esetén használjanak papír zsebkendőt, viseljenek orr-száj maszkot!
  • Egyszerű nátha, derékfájás, rheumás panaszok esetén először házi gyógymódokat alkalmazzanak, a patikában ezekre vény nélkül is kapható gyógyszereket szedjék!
  • Állandó gyógyszerek felírását kérjék telefonon, vagy a rendelő stethoscop@freemail.hu email címén! A „felhőbe” történő felírást követően, a felírást visszaigazoljuk és a gyógyszertárban a beteg TAJ számának ismeretében, azt bárki kiválthatja.
  • Lehetőség szerint halasszák a kontroll vizsgálatokat, ha mégis kérnek arra beutalót, azt szintén kiadjuk, a fent említett csatornákon történt kérésre hozzátartozónak, szomszédnak stb.
  • A kedvezményes gyógyszerfelírás javaslata, a közgyógy igazolvány érvényessége automatikusan meghosszabbodik, amiatt nem szükséges kontroll vizsgálatra menni!
  • Tudomásom szerint a jogosítvány, egészségügyi alkalmassági engedélyek érvényessége is meghosszabbodik a rendkívüli helyzet idejére.
  • Táppénzes utalványt (tartós betegség, terhesség) nem szükséges kéthetente elvinni, a táppénzes állományt folyamatosan vezetjük, szükség esetén, szkennelve, megadott email címre elküldjük.

Tokaj, 2020. 03. 15.

 

Megértésüket, együttműködésüket köszönöm!

Kérem vigyázzanak magukra, gyermekeikre, idős szeretteikre!

Dr. Mátyás János háziorvos

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!