Regényben a tokaji boszorkányok

Tokaji vonatkozású történelmi regényeit mutatta be a Németi Ferenc Városi Könyvtárban Bányai D. Ilona. Az írónő az egykori tokaji várban, Szapolyai Imre udvarában játszódó köteteinek várhatóan még ebben az évben megjelenik a harmadik része is.

Szinte csak a véletlen művei, hogy a szerző regényei Tokajban játszódnak. Bányai D. Ilona a városi könyvtárban tartott író-olvasó találkozón lapunknak elmondta, barátai ajánlották neki a várost a történelmi kötet helyszíneként. Mivel ő maga is a megyében él és szerette volna, ha a történet is itt játszódik, így esett a választás Tokajra.

– Utánanéztem a tokaji várnak, a történetének, elolvastam mindent, amit találtam róla. Nagyon megfogott. Az írás szempontjából is könnyebb így, hiszen a fantáziámat szabadjára tudtam engedni a történetek során – mondta el Bányai D. Ilona, aki az ásatások leírásából illetve egy on-line videó sorozatból is tájékozódott azt illetően, hogy milyen lehetett Tokaj vára.

A várak felépítése nagyjából egyforma volt szerkezetileg, ám a részletesség már az írónő fejében született meg. A kötetben szereplő történelmi személyek és az események valósak, a hitelesség miatt a szerző olyan részleteknek is utána nézett, mint a várnagy személye vagy éppen az akkor használt kancellári pecsétek. Bányai D. Ilona hozzátette, a kutatómunka az internet korában jóval egyszerűbb és hatékonyabb, viszont a hiteles információt nehéz megtalálni.

– Tokaj várát először Mátyás a Szapolyiaknak zálogba adta a husziták elleni háborúhoz kapott kölcsönért. Ez egyes források szerint húszezer-, míg más források szerint kétszázezer arany. Elmélyedve a kutatásban valószínűbbnek tűnik a húszezer arany. De a harmadik kötet is érdekesen végződik majd, hiszen a végső kimenetellel kapcsolatban is különbözőek a források, azt sem tudni biztosan, hogy volt -e csata vagy nem – árulta el sejtelmesen a szerző.

A tokaji várban játszódó Boszorkánykör és az azt követő A vér jogán című regények harmadik része várhatóan az év vége felé jelenik meg.

(ej)

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!