Puccini operák Tokajban

A II. Nemzetközi Puccini Mesterkurzus záró koncertjét tartották a Kulturális és Konferencia Központban. Massimo Morelli olasz karmester és zongoraművész egy héten keresztül a Tokaj városában tartott mesterkurzust nemzetközi operaénekesek számára.

A „zenei továbbképzésre” hét nemzet operaénekese jelentkezett, többek között olasz-, dél koreai-, amerikai-, török-, mongol- és magyar művészek vettek részt az egyhetes kurzuson.
A záró koncertet megelőző sajtótájékoztatón Posta György polgármester az esemény fontosságáról szólt. A Világörökségi Bormúzeumban a városvezető azt mondta Tokaj kulturális szerepét jól mutatja, hogy a Crescendo mellett egy újabb rangos eseménynek adhat otthont Hegyalja fővárosa. Hozzátette, ez az esemény is az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat felkészüléséhez tartozik és van esély arra, hogy pár éven belül egy teljes Puccini operát is elhozzanak Tokajba.
A Puccini mesterkurzus mind a két város számára fontos, ezt már Füzesséri József szikszói polgármester emelte ki. Szerinte hosszú és gyümölcsöző együttműködés válhat a tervezett együttműködésből, aminek kulturális része a péntek esti koncert. Füzesséri József azt ígérte, hogy segíteni fognak abban, hogy a Puccini opera megvalósulhasson Tokajban.

A kurzust vezető Massimo Morelli elismerően szólt Tokajról és annak kulturális infrastruktúrájáról. Megköszönte, hogy egy héten át ebben a csodás miliőben gyakorolhatott a tanítványaival. Az első mesterkurzust Szikszón tartották, idén pedig Tokajba szervezték a szakmai programot. Az olasz karmester és zongoraművész szerint nem is távoli elképzelés az, hogy a város opera áriáktól legyen hangos, ehhez ő is felajánlotta segítségét.

A záró koncertet a Kulturális és Konferencia Központban mutatták be. A hét nemzet művészei fiatal, de nem kezdő operaénekesek. A török-, a dél koreai- vagy éppen a mongol művészek mellett egy magyar fiatal, Kovács Gábor is bemutatkozott. A szikszói fiatalember társaival annak a luccai akadémiának a növendéke, aminek egyik docense Massimo Morelli és már Giacomo Puccini is hallgatója volt. Az előadás többségét természetesen a világhírű olasz mester művei adták, de mellette Offenbach, Csajkovszkij és Verdi darabjai is felcsendültek.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!