Polgármesteri tájékoztató a koronavírus kapcsán kialakult helyzetről

Posta György polgármester tájékoztatója a koronavírus világjárvány kapcsán hozott intézkedésekről valamint a lakosság, különösen az idősek védelmében tett segítségnyújtásról!

Tisztelt Tokajiak!

A koronavírus terjedése miatt beláthatatlan negatív gazdasági következményekkel kell számolnunk, amelyre helyi szinten is készülni kell. A valódi veszteségek, kieső bevételek csak nyáron, vagy ősszel lesznek pontosabban láthatóak, de már most, időben készülni kell megelőző, válságkezelő intézkedésekkel, hogy ne érjen minket váratlanul a prognosztizálható gazdasági visszaesés. A Képviselő-testület jóváhagyásával meghozott döntésekről szeretném tájékoztatni a lakosságot.

2020. február 13-án fogadtuk el Tokaj Város Önkormányzata 2020. évi költségvetési rendeletét, amelyben 100 millió forint helyi iparűzési adóbevétellel számoltunk. Sajnos a kialakult világgazdasági válság, a cégek termelésének csökkenése következtében előfordulhat, hogy akár milliós összegekkel kevesebb bevétel fog realizálódni 2020-ban, ezért ésszerű és reális gondolatmenetet követve, egy fő alapelvet fogalmaztunk meg: A kötelező önkormányzati feladatok ellátására kell elsősorban forrásokat biztosítani, míg az önként vállalt feladatok csak ezen feladatok biztonságos ellátása és működtetése után következhetnek.

Tájékoztatásként közlöm, hogy a Városi Gyermeknap (tervezett időpontja 2020. 05.31) és a Tokaji Bornapok (tervezett időpontja 2020. 06.06-07.) elmaradnak. A tavaszra tervezett színházi előadások lehetőség szerint ősszel kerülnek megtartásra. A külföldi Oestrich-Winkeli delegáció fogadása is lemondásra került. Ugyanakkor a bölcsőde beruházás és a nem Önkormányzati saját forrásból tervezett beruházások is folytatódnak.

A rendelkezésre álló forrásokból a kiadási oldalon először a kötelezően ellátandó feladatok, valamint a város üzemeltetéséhez kapcsolódó kiadásokra igyekszünk forrást biztosítani. A döntések a gazdasági nehézségek negatív következményeire való felkészülést segítik.

Kérem, különösen az időseket, hogy ne mozduljanak ki otthonaikból. A 70 év feletti egyedülálló vagy beteg időseket kérem az alábbi telefonszámon jelezzék, 06-30/234-5574 alapvető ellátási igényüket, élelmiszer bevásárlás, gyógyszerkiváltás.

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat folyamatosan biztosítja az étkeztetést. Továbbra is fogadja az igényeket. Érdeklődni az alábbi telefonszámon lehet: 47/ 352-774. 

A Gyermekétkeztetést folyamatosan biztosítjuk. Érdeklődni lehet a Tokaj Városüzemeltető Szervezetnél az alábbi telefonszámon: 47/352- 130.

A megnövekedett igénybevétel miatt, munkaerő-átcsoportosításról döntöttünk. Az emelkedő számú ellátottak miatt, további munkaerő-átcsoportosítások várhatóak.

Különösen kérem a kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel, hogyha van olyan személy, aki az Olasz Köztársaságból, valamint Ausztria tiroli, karintiai tartományaiból érkezik haza, kérem jelezze az Önkormányzat alábbi telefonszámain: 06 20/772-23-36 vagy 06-30/371-82-04 és a tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése érdekében vonuljon önkéntes karanténba a kontaktszemélyekkel együtt.

Kérem mindazokat, akik nemrég tértek haza külföldről, hogy a közösség védelme érdekében két hétig maradjanak otthon, önkéntesen vállalt karanténban.

A településen koronavírus fertőzött személyről nincs tudomásom. Hatósági házi karanténra kötelezettek jelen pillanatban 1. család van a városban.

A vírus terjedését nem lehet megállítani, ezért nekünk tokajiaknak fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot.

Köszönetet szeretnék mondani az idősek ellátásában résztvevőknek, óvodai dolgozóknak, az iskolai pedagógusoknak, szülőknek és diákoknak, az étkeztetésben közreműködőknek, az egészségügyi és szociális ellátórendszerben dolgozóknak, és a Városüzemeltető Szervezet állományának.

Tokaj város minden lakosának köszönöm a fegyelmezett magatartást.

Tokaj, 2020. 03. 27.

Tisztelettel:
Posta György
polgármester

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!