Nemzetközi partnertalálkozó és konferencia Tokajban

A határokon átnyúló természeti és kulturális örökség népszerűsítse és védelme annak a projektnek a célja, ami tavaly indult el és a magyarok mellett portugál, spanyol, olasz, görög, észt, román, szlovák és cseh partnerekkel működnek együtt.

Az Interreg Epica programban dolgozó szakemberek különböző fejlesztési módszereket dolgoznak ki, amiből jelentés készül az Európai Bizottság számára. A jó gyakorlatok cseréjének köszönhetően olyan fejlesztési javaslat készül, amely iránymutatást ad a határon átnyúló programok javítására, a természeti és kulturális örökség eredményesebb kezelésére, turisztikai vonzerejének fejlesztésére is.

Az öt éven át tartó projekt munkálatai 2017-ben kezdődtek Portóban, Magyarország az alapfeladatok mellett a kommunikációs stratégia kidolgozását, a közösségi média felületek és a honlap kezelésének a feladatát kapta. Indulás óta Olasz-, Spanyol- és Görögországban találkoztak eddig, most Tokaj-Hegyalján egyeztetnek a felek. A három napos partnerprogram részeként a tokaji Kulturális és Konferencia Központban tartottak konferenciát, aminek nyitósajtótájékoztatóján Strommer Dávid, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta Tokaj-Hegyalja, amellett hogy világörökségi helyszínen fekszik határvidék is, így még könnyebb volt bekapcsolódni a programba.

– Tokaj-Hegyalján konkrétan épített örökség Interreges projektből még nem épült, de a tágabb térségben több is elkészült. Ilyen a füzéri vár felújítása vagy az Aggteleki Cseppkőbarlang turisztikai hasznosítása, ezek szerte Európában példaértékűek – emelte ki az ügyvezető.

A szervezők hozzátették, a program kiváló lehetőséget nyújt a Tokaji borvidék nemzetközi szinten való megjelentetésére. Feladat az országhatárokon átnyúló együttműködési program fejlesztése, így az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program javítása, a kulturális és természeti örökség kezelésére vonatkozóan.

Milliárdos fejlesztés

Nem az Interreg forrásaiból, hanem Uniós támogatásból egyébként egy 3,5 milliárd forintos fejlesztés is megvalósul a borvidéken, erről szintént beszámoltak a tanácskozás résztvevőinek. Hegyalja huszonhét települése, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen, a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács vezetésével kastélyok, egyházi épületek és történelmi főutcák újulnak meg.

A külföldi és magyar vendégek a tanácskozásokon és szakmai egyeztetéseken túl megtekintették a füzéri várat, a hercegkúti pincesor valamint Tarcalon és Mádon is látogatást tettek.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!