Nem lépett hatályba a Tokaj-hegyaljai szigorítás

Az utolsó pillanatban a kormány nem léptette hatályba a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj védelméről hozott rendeletét.

Mint arról korábban hírt adtunk, a múlt év végén megjelent jogszabály – egyebek mellett – kitér arra is, hogy a borszőlőt termő terület nem vonható ki a művelésből, új kőbánya nem nyitható, illetve a meglévők elsősorban a helyi építést kell, hogy szolgálják, továbbá óriásplakát csak a helyi nevezetességekre hívhatja fel a figyelmet és kötött a naperőmű létesítése is.

A rendelet nagyobb része január 14-én, kedden lépett volna hatályba, de a hétfőn este megjelent Magyar Közlönyben, egy egyetlen mondatos rendelettel – “Nem lép hatályba a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi terület kezeléséről és kiemelkedő egyetemes értékének védelméről szóló 362/2019. (XII. 30.) Korm. rendelet.” – a kormány mégsem engedte életbe lépni az említett jogszabályt. A döntésnek hivatalos magyarázata egyelőre nincs.

Tokaj-hegyalja 1737 óta működik zárt borvidékként, a terület 2002-ben került fel a világörökség listájára. A mai neve: Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj. Ennek a védelméről hozott egy részletekbe menő rendeletet a kormány, a jogszabály 2019. december 30-án a Magyar Közlönyben jelent meg.

forrás: napi.hu

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content