“Nagyon szeretünk itt lenni…” – interjú a Crescendo Nyári Akadémia társalapítójával

Hat éve tölti meg dallamokkal a tokaji nyarat a Crescendo Nyári Akadémia. Az idén tizenhetedik alkalommal megtartandó komolyzenei mesterkurzusra is a Föld öt kontinensének több mint negyven országából várnak résztvevőket.

A Magyar Kultúra- és Tokaj Város Napján vehették át a város kitüntetését a Paulay Ede Színházban a Crescendo Nyári Akadémia szervezőinek képviseletében: Tarjányi Tamás, művészeti vezető, és Végh Balázs, operatív igazgató. A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány elnöke, és a rendezvény társalapítója, Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész nem tudott részt venni a díjátadón egyéb művészeti tevékenységei miatt, ezért interjúnkban őt kérdeztük.

 

 Az idei Tokaj Város Kultúrájáért elismerést kapták meg a nyári akadémia elismeréséül. Mit jelent Önöknek ez a díj?

Mindenképpen óriási elismerés, hiszen a Magyar Kultúra és Tokaj Város napján kaptuk, több évnyi együttműködésünk elismeréseképpen. Ez egy visszajelzés arról, hogy értékelik a munkánkat, s mint minden díj a jövőbe mutat: felelősség a jövőre nézve. Megbíznak bennünk, és ez egyben útmutatás arra is, hogy szükség van arra, amit mi képviselünk.

– 2014 óta vannak jelen Tokajban. Mennyire találtak otthonra?
Annak idején a 11. Crescendo Nyári Akadémia előtt hat héttel kellett döntést hozni, mert az eredeti helyszínen, Sárospatakon nem állt rendelkezésre több mint 300 fő részére szállás és tanterem, koncerthelyszín, ahol a kurzusokat és a hangversenyeket meg lehetett volna tartani. Ebben az előkészítésben Tokaj teljes mértékben partner volt, mivel újra kellett szerveznünk mindent. Azok az alapok, amiket akkor lefektettünk, a mai napig működnek. Minden, ami egy magas színvonalú művészeti rendezvényhez szükséges, megtalálható a városban. Ihletet, de mégis otthonosságot adó környezetben folyik a munka, és a pihenésre, baráti kapcsolatok kialakítására is megfelelő a környezet. A művészek minden korosztálya számára fontos, hogy ami körülveszi őket, az beépül az előadásukba. Közel kéthetes rendezvényünk elég hosszú idő arra, hogy vendégeink erre az időre tokajiaknak érezzék magukat. Sokan közülük több éve visszajárnak, úgyhogy megvannak a törzshelyeik. Azt látjuk, hogy akik első alkalommal érkeznek Tokajba, őket a szobatársak, tanszaktársak, régebbi vendégeink házigazdaként vezetgetik a városban, így egy-két napon belül mindenki otthonosan mozog, és elég hatékonyan teszi a dolgát, hogy megkapja, amiért jött, gazdagabban térhessen majd haza, s egyben vigye a jó hírét Tokajnak is.

fotó: CSI

– Mi szólt és most mi szól Tokaj mellett?
Az alapok nagyon fontosak. Annak idején, amikor felmerült, hogy áttegyük a Nyári Akadémiát Tokajba, ahol szívesen fogadnának minket, s tovább tudnánk vinni az előző tíz évben kialakult tradícióinkat, nagyon fontos volt számunkra, hogy a változások ellenére egy nyugodt, kiegyensúlyozott hangulatú rendezvényt hozzunk létre, és ne legyen nyoma semmilyen kapkodásnak vagy bármilyen hiányosságnak. Addigra több száz ember megvette már a repülőjegyét, így nem maradhatott el a mesterkurzus. Ez bátorított minket arra, hogy meglássuk: nagy igény van arra, amit a Crescendo Nyári Akadémia képvisel, és minden erőnkkel küzdjünk azért, hogy ezt a bizalmat, amit kaptunk, és a hosszú évek alatt megszereztünk, ne veszítsük el, és ne okozzunk csalódást senkinek. Ebben a helyzetben Tokaj város vezetősége azonnal mellénk állt: egy nap alatt összehívták a város és az egyházak vezetőségét, a polgármester úr pedig megszavaztatta őket, hogy befogadják-e a rendezvényt, s támogatják-e a létrejöttét. Egyhangúlag igennel szavaztak, ami nekünk egy újabb óriási visszajelzés volt a Crescendo Nyári Akadémia létjogosultságát illetően, és hatalmas bátorítást jelentett az elkövetkező hetek kihívásaira nézve. Ez a hozzáállás a város részéről rendkívül gyors és példaértékű reakció volt. Támogatásukat pedig azóta is folyamatosan tapasztaljuk. Tokaj város adottságai egyedülállóak: a régi és modern épületek, a templomok, a festői szépségű táj, valamint az Unesco által világörökséggé nyilvánított Tokaj-hegyalja történelmi borvidék nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy ebben az ihletet adó környezetben jól érezzék magukat a vendégeink, és színvonalas programokat tudjunk lebonyolítani.

– 5 kontinensről és mintegy 40 országból járnak hozzátok tanulni és tanítani. Miért ilyen népszerű a tokaji kurzus?
Teljes emberként tekintünk a résztvevőkre, tanárokra, diákokra, önkénteseinkre és a közönségünkre egyaránt – ez így van azóta, hogy Timothy Bentch tenor énekművésszel karöltve 2004-ben megalapítottuk a Nyári Akadémiát. Fontos számunkra, hogy a művészeti képzés mellett az emberek lelkét és kapcsolatait is ápoljuk, s olyan élményeket adhassunk, amely a jellemfejlődésüket kedvező irányba befolyásolja. A fiatalok felnőtté, érett művésszé válását is segítjük, mindezt egy versenyzéstől, rivalizálástól mentes környezetben, ahol szabadon választható az előadásainkon és egyéb programjainkon a részvétel. Mindezen tevékenységünket a Biblia örök érvényű értékrendjére alapozzuk. A művészvilág útvesztőiben nagyon könnyű eltévedni, s mi lehetőséget adunk arra, hogy nemzetközileg elismert előadóművészek, egyetemek professzorai mellett tanulhassanak, akik a beszélgetések, interjúk és más közös programok során átadhatják tapasztalataikat. Diákjaink bármikor feltehetik a kérdéseiket művésztanárainknak, ők pedig örömmel osztják meg életükből azokat a gondolataikat, amik befolyásolták karrierjüket, illetve magánéletüket is meghatározta. Tanári karunk összeállításánál arra figyelünk, hogy olyan szakmai kiválóságok kapjanak felkérést, akik a bibliai értékrendet képviselik, így ezt át tudják adni a felnövekvő művészgeneráció tagjainak. A fiatalokban rengeteg a kérdés, amelyre választ vagy iránymutatást várnak. Nagy felelősség az ilyen típusú összetett munka, hiszen sok diákunk több évig visszajár hozzánk, és hívják a barátaikat, ismerőseiket is. Ez a személyes ajánlás még családiasabbá teszi a közösséget, amely minden évben pár nap alatt kialakul, hiába több százan vagyunk együtt a világ minden tájáról. Célunk, hogy mindenki megtalálja azt, amiért jött, sőt arra igyekszünk, hogy még többet kapjanak, mint amit vártak. A személyes odafigyelés sokszor nem zárul le az aktuális nyári akadémia végén, hanem ami itt elkezdődik, azt a hétköznapokban is igyekszünk folytatni, lehetőséget adva a résztvevőknek találkozásokra, beszélgetésekre. A Crescendo Nyári Akadémia hátterében álló Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány és a Crescendo International szervezete is sok évközi rendezvényen keresztül ad lehetőséget arra, hogy az emberek egymással kapcsolatban maradhassanak.

fotó: CSI

– Nyilván nem egy nagyvárosról beszélünk Tokaj esetében. Vannak olyan diákok is, akinek saját városuk nemhogy Tokajét, de talán még naz ország lélekszámát is meghaladja. Milyenek a visszajelzések, hogyan fogadják Tokajt a külföldiek?
A Crescendo International (CSI – a szerk.) művésztanárai nagyon távoli vidékeken is koncerteznek vagy tartanak mesterkurzusokat. Az itt kialakult kapcsolatok vagy egyszerűen a neves szakmai fórumokon megjelent hirdetéseink eredménye, hogy olyan, fejlődni vágyó, tanulmányaik valamelyik fontos fázisában tartó ifjú művészek érkeznek nagy nyitottsággal Tokajba, akik kíváncsiak a világra. A város megfelelően képviseli Magyarország és a zempléni régió értékeit, erről sok kedvező visszajelzést kaptunk. Mindaz, ami nyáron fontos egy művészeti pályára készülő fiatalnak, ahhoz a Nyári Akadémián az elmélyült alkotói munka szabadságához kedvező feltételeket talál Tokajban. A város barátságos, vendégszerető, jó hangulatát mindig dicsérni szokták. Külföldi vendégeink gyakran eltöltenek még pár napot Budapesten, illetve vannak, akik Európában tesznek még utazásokat a Crescendo Nyári Akadémiát követő napokban.

– Mi az, ami hiányzik innen?
A távolság a nagy nemzetközi repülőterektől mindenképp fontos tényező, több órát kell utazni Budapestről vagy Kassáról, illetve Debrecenből is. Többnyire Budapesten keresztül érkeznek vendégeink, úgyhogy a logisztika egy fontos szempont, nem csak a hangszerszállítás és a koncertek szervezése terén. Ez elég nagy hátrány, ugyanakkor előnyt jelent az alkotói folyamatok segítése szempontjából. Mivel nyár közepén vannak a kurzusaink, a forróság és a magas páratartalom is tud rendkívül izgalmas helyzeteket okozni. Volt például egy amerikai tanárunk, aki amikor ezzel először szembesült, bevallotta, hogy még sohasem játszott olyan helyen, ahol ne lenne légkondi. Ez egy óriási beruházás lenne, de mindenképp nagyon nagy segítséget jelentene, hiszen mindennap, hétközben és hétvégén is reggel 8-tól este 10-ig nagyon intenzív munka folyik két héten keresztül.

– Hosszú távra tervez a CSI Tokajban?
Az biztos, hogy nagyon szeretünk itt lenni, így nagyon reméljük, hogy hosszú távon tudunk partnerként működni.

– Mit tudhatunk az idei Nyári Akadémiáról? Lesz-e bármilyen újdonság?
2020. július 22. és augusztus 3. között rendezzük meg az idei Crescendo Nyári Akadémiát és Fesztivált, melyre már elindult a jelentkezési időszak, és február végégi kedvezményesen lehet jelentkezni. A Nyári Akadémiát megelőzi egy kétnapos konferencia, melynek a Sostenuto nevet adtuk. Ez egy 50-60 fős rendezvény, mely ráhangolódásként szolgál az akadémiára: feltöltekezés és inspiráció művészeknek, meghívott előadókkal. Ez eddig angol nyelven zajlott, idén lesz magyar nyelvű tolmácsolás, úgyhogy bízunk benne, hogy még több hazai résztvevővel számolhatunk az érdeklődők között. A Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál nyilvános programjai között újra tervezünk tanári és diákhangversenyeket, lesznek operajelenetek, a szimfonikus zenekar idén Antonín Dvořák VIII. G-dúr szimfóniáját tűzte műsorra. Nemcsak e cseh zeneszerzővel erősítjük a Visegrádi Négyek országainak és a 2020-as Nyári Akadémia szláv tematikájának jelenlétét: idén új cseh fagott-tanárunk is kapcsolódik, Ondřej Šindeláj személyében. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét szervezünk gitárkurzust, visszatérő brazil származású tanárunk, Mateus Dela Fonte vezetésével, aki jelenleg a stuttgarti Zeneművészeti Egyetem docense. Újdonság a hangszeres kurzusaink sorában, a szaxofon mesterkurzus, melyet a francia Julien-David Petit tart. Akik kezdetektől velünk vannak, idén is jelen lesznek a tanári karban: férjem, Füzesséry Attila (hegedű), Dominkó István (zongora), Dominkó Csilla (cselló), Dallos Erika (az operajelenetek zenei vezetője), Kaposi Gergely (karnagy). Tanítani fog továbbá Meláth Andrea, Szabóki Tünde énekművészek, az amerikai Delta David Gier karmester és Julian Poore trombitaművész, aki még télen is tartott mesterkurzust a Szent István Konzervatóriumban.

fotó: CSI

– Tavaly már a környezettudatosságra is figyeltek. Idén ez folytatódik, kiszélesedik?
Igen, fontos ez számunkra. Igyekeztünk kevesebb papírt és műanyagot használni. Örömmel látjuk például azóta a budapesti rendezvényeinken, hogy a Tokajban műanyagpohár helyett kiosztott névre szóló kulacsokat sokan még mindig használják. Így egész évben nyomon követhettük, hogy nem volt felesleges ez a törekvésünk. Továbbra is keressük a lehetőséget, hogyan tudnánk az emberek gondolkodását a környezettudatosság irányába terelni, és megváltoztatni a szokásaikat.

– Sok a visszajáró hallgató. Van köztük olyan, aki „diákként” kezdte, de ma már tanít?
Nagy büszkeségünk, hogy fiatal művészeket kollégáinkként üdvözölhetjük. Tarjányi Tamás operaénekessel még diákként, a Haydn-év során találkoztunk 2009-ben. Haydn A halászlányok című operájának előadásában volt az egyik főszereplő. Tamás több éve a Nyári Akadémia művészeti igazgatóként dolgozik. Felesége, Tarjányi Krisztina a Crescendo Színház tagjaként vett részt a Nyári Akadémián, egy másik művészeti ág, a színészet képviseletében. Vezetésével több alkalommal jött létre zenés irodalmi est. Időközben mindketten a Crescendo International vezető munkatársai lettek, s a dél-afrikai Crescendo munkájában, valamint a ruandai misszióban is jelentős szerepet vállalnak., Krisztina a Sostenuto programok, valamint az akadémia opera tanszakának rendezője. Szeretném megemlíteni még Pintér Dávid hegedűművész-tanárunkat, aki szintén többször volt diákunk a kezdeti években, s most már családos emberként, a budapesti Zeneakadémia tanáraként idén második alkalommal fog tanítani a Crescendo Nyári Akadémián.

(ej)

 

Jelentkezés: május 31-ig
Kedvezményes jelentkezés: február 29-ig

http://www.crescendoinstitute.org/hu

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!