A mezőgazdasági gépészek legjobb tanulói versenyeztek

A mezőgazdasági gépész szakma kiváló tanulója országos döntőjét tartották meg Tokajban. Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által meghirdetett három napos megmérettetést a Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szervezte és bonyolította le.

Huszonnégy mezőgazdasági gépész vett részt az ország minden pontjáról azon a szakmai döntőn, ami pénteken zárult Tokajban. A Szakma Kiváló Tanulója versenyt először rendezték meg Hegyalja fővárosában, a diákoknak elméleti és gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk.

Kecskés János, a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója szerint hatalmas elismerés, hogy intézményüket választották az országos döntő helyszínének. Még a verseny nyitónapján azt mondta, ezzel az ott dolgozó pedagógusok munkáját és a diákok eredményeit is elismeri a szakma, ők pedig igyekeznek ennek megfelelni.

Első nap a versenyzők az elméleti ismeretekből adtak számot szóban és írásban, a másodikon azonban már a gyakorlati tudásukat kellett bizonyítani. Utóbbiban külön is díjazták a fémmegmunkálás-, az erőgépek előkészítése-, a rakodógép üzemeltetése és a szántási feladatok elvégzésben legjobbakat. Fontos a fiatalok széles körű szakmai tudása, hiszen később ők felelnek majd az élelmiszer termelésért is. Ezt hangsúlyozta az országos verseny záróünnepségén Heinz Károly, a döntő záróbizottságának elnöke is.

– A versenyzők átlagosan 70 százalék felett teljesítettek az elméleti és a gyakorlati feladatokban is, ami nagyon jó eredmény. Legyetek büszkék magatokra, mert az a szakma amit választottatok rendkívül fontos – emelte ki az elnök, aki felhívta a figyelmet arra, hogy sokan hagyják el a szakmát, pedig ennek is megvan a szépsége és már az anyagi elismerése is.

fotó: Oláh Petra

Az országos versenyen részt vevő huszonnégy diák közül tizennyolcan 71 százalék feletti eredményt értek el, így a versenybizottság javaslata alapján a mentességet kapnak az év végi vizsgáktól és jeles eredményt írnak be bizonyítványukba. Az első helyezett Bánkus Zoltán (képünkön), a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium tanulója lett.

(ej)

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!