Megnyílt a 46. Tokaji Írótábor

Az I. világháború magyar irodalma és művészete a központi témája az idei Tokaji Írótábornak. A vasárnap délutánig tartó tanácskozás megnyitóját a Rákóczi Pincében tartották.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a megnyitón kiemelte, már az első, csütörtöki plenáris ülésen szó lesz többek közt Móricz Zsigmondról, Krúdy Gyuláról vagy a magyar avantgárd nagyjairól. A munkacsoport-üléseken pedig olyan részletekbe is levilágítanak az előadók, amelyek kibontására a plenáris tanácskozáson nincs mód, így többek közt a társművészeteket is górcső alá veszik. Az írótábor idei témája az Halottak élén – Magyar irodalom és művészet az I. világháborúban, amihez Levelek a frontról címmel Maczó Balázs muzeológus kiállítása is kapcsolódik. Utóbbit a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában tekinthetnek meg az érdeklődők, de számos más, az irodalomhoz kapcsolódó programot is szerveznek.

– Hagyományainknak és újításainknak megfelelően olyan rendezvények is zajlanak majd ezekben a napokban, amelyekre a város lakosságát és a turistákat is nagy szeretettel várjuk. Pénteken este bemutatunk olyan folyóiratokat, mint az Előretolt Helyőrség, az Irodalmi Magazin, vagy az olvasat.hu, és az idei Móricz-ösztöndíjasok fiataljai is felolvasnak nekünk. Hála Papp-Für János titkárunknak, szombaton ismét lesznek gyerekprogramok, amelyek már tavaly is színültig töltötték közönséggel a főteret – emelte ki Szentmártoni János, aki hozzátette idén is ellátogatnak Tiszaladányba, ahol versszínházi estet szerveznek, Tokajban pedig borkóstolón is részt vesznek.

A több mint 200 író és költő részvételével zajló tanácskozás megnyitóján Posta György Tokaj polgármestere, valamint a Koncz Ferenc a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a vendéget. A 46. Tokaji Írótábor vasárnap délelőtt zárul az irodalmi emlékparkban az Ady Endre emléktáblájának felavatásával, valamint a „kis- és nagyhordó” díjak átadásával.

fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!