Megérkezett az új lakó, a holland „Öreg Tölgy” Tokajba

Az ebbeni – Hollandia – faiskolából érkezett új lakó a tokaji Paulay Ede Színház udvarára.

A 35 éves, több törzses tölgy tíz méter magas, csemete állapota óta nyolcszor iskolázott. A tokaji teátrum udvarán eredetileg is állt egy hatalmas tölgyfa, ám az nem tolerálta az építkezést és évekkel ezelőtt ki kellett vágni. A pótlásról a Tokaj Alapítvány gondoskodott, a szervezet hatékonyan közreműködött annak a pályázatnak az elnyerésében, amiből a kulturális negyed külső részei újulnak meg. Ennek a részeként érkezett a holland faiskolából a tölgy is.

„Átugrott idő”
– Egy ilyen idős tölgyfa ültetésével olyan, mintha átugrottuk volna az időt és 20-30 évvel előrébb tartanánk. Reméljük, hogy a fa környezetében hamar ki fog alakulni egy olyan kulturális tér, ahová mind a helyiek, mind az idelátogatók el tudnak jönni – emelte ki Demeter Zoltán borász, a Tokaj Alapítvány alapítója.

Hozzátették, egy városnak jellemzője a park is. Tokajnak jelenleg nincs kifejezetten parkja, azt szeretnék ha elkészülte után valódi közösségi térré válna. Az pedig már a kezdeményezés koronája lenne, ha ezen belül egy európai szintű, rendszeresen nyitva tartó borbár is működne ott.

A beruházás kapcsán elvégzendő parkosításra neves budapesti kertépítő céget kértek fel. Közösen döntöttek többtörzses tölgy mellett, mert egyrészt természetközelibb, másrészt pedig azt akarták, hogy tájjellegű növények díszítsék a kulturális negyedet. A tölgy ugyan lassan, de akár 15-20 méteres magasságig is megnő.

fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!