Megemlékezés a múzeumkertben

A Tokaji Múzeum felújított kertjében tartotta a város az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanharmadik évfordulójának megemlékezést.

A rendhagyó helyszínen Posta György polgármester mondott ünnepi beszédet. Az újraválasztott városvezető kiemelte, hatvanhárom év távlatából is tisztán látszik, hogy azok a napok a huszadik századi magyar történelem dicső napjai.
– Az önéreztében megalázott, méltóságától megfosztott, mindennapjaiban megnyomorított magyar nemzet fellázadt az elnyomás- és a szabadságért fegyvert fogott a sztálinista diktatúra, a világ egyik legerősebb katonai hatalma ellen – hangsúlyozta a polgármester. – 1956 az emberi méltóság visszaállításának forradalma is volt. Bebizonyította az egész világ számára, hogy a belülről táplálkozó rend erősebb és szilárdabb, mint a diktatúra jól szervezett, karhatalommal megtámogatott, az embereken átgázoló államszervezetének rendje. S bebizonyította azt is, hogy egyetlen politikai rendszer, még egy diktatúra sem maradhat fenn hosszútávon az emberek bizalma és támogatása nélkül – tette hozzá Posta György. Kitért arra is, hogy megköszönje a „demokrácia ünnepének tekinthető” szavazáson való részvételt és a leadott voksokat. Köszönetet mondott a bizalomért a saját és a képviselőtestület nevében, amellyel felhatalmazták a város lakók, hogy a közösséget az elkövetkezendő öt évben vezessék.
Ennek kapcsán a polgármester kiemelte, a kampányban minden jelölt azt ígérte, hogy önzetlenül Tokajért és a tokajiakért fog dolgozni és munkáját szolgálatnak tekintik és kizárólag a közösség javára figyelve cselekszik majd. – Mivel 1956 szelleme a mérce, így azt hiszem ezt joggal várja el a város közössége. Ha így teszünk, múltunkat, értékeinket, önmagunkat vállaljuk és önzetlenül a közösségért fogunk dolgozni, az mindannyiunk számára a jobb élet elérését is eredményezi majd – zárta gondolatait Posta György.

A megemlékezésen Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője megjegyezte, hogy bárkik is vannak egy ilyen megemlékezésen és szóba kerül az akkori világ, egy dolog biztosan elhangzik, ez pedig a félelem. A rettegés meghatározta az emberek mindennapjait akkoriban – megfoghatatlan, bénító félelem a nap minden percében, ennek a súlya nyomasztotta a nemzetet! A suttogó propaganda sajnos azóta is megmaradt valamennyire nemzetünk emlékezetében és félő, hogy időnként a mindennapokban is – mondta a honatya, majd az 1956-tól eltelt időszakot vázolta. Hangsúlyozta, „puha diktatúra” volt jellemző hazánkra, majd bő harminc év után újra azt mondtuk; elég volt!
– Eljött az a világ, amelyben most élünk, amelyben lehet kemény és meghökkentő dolgokat mondani ’56 kapcsán is, mert már nincs félelem. Nem mondom azt, hogy minden rendben van, hogy nem lehet javítani azon, amiben élünk, sok még a munka, de egy dolgot le kell vetnünk, ez pedig a félelem érzése. Adja a Jóisten, hogy így legyen – mondta a megemlékezéseken Koncz Ferenc.

A tokaji megemlékezésen a Dongó együttes adott ünnepi műsort Szabadság született címmel. A repertoárt az együttes aranylemez címet elnyert CD-jén alapuló megzenésített versek alapján válogatták össze. Az ünnepség zárásaként a tokaji intézmények, iskolák, politikai és civil szervezetek koszorúzták meg az emléktáblát.

(ej)
fotók: Oláh Petra

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!