Már Londonból is licitálnak a Nagy Tokaji Borárverésen

A Tokaji Borlovagrend idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést, amelyre 2018 április 20. és 22. között a Tokaji Zsinagógában kerül sor. A tokaji borok iránt rajongó közönség egyre nagyobb számban érdeklődik a rendezvény iránt, amely a hazai piacot túlnőve immár nemzetközi eseményé nőtte ki magát.

Az árverésen hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok egyaránt licitálhatnak a Tokaji borvidék legjobb és legkülönlegesebb boraira. A külföldi résztvevők létszámnövelése kiemelt célja az eseménynek, hangsúlyozta Samuel Tinon, a Tokaji Borlovagrend alelnök. Az egyesület az elmúlt fél évben olyan világvárosokban végzett reprezentációs tevékenységet, mint London, New-York, Varsó vagy Washington, amely eredményeként elmondható, hogy hatalmas az érdeklődés a tokaji borok iránt. Az idei évben a híres Londoni 67 Pall Mall klub tagjai is becsatlakoznak az árverésbe, és élő, online kapcsolat során licitálhatnak.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a 67 Pall Mall tagjai és vendégei a Nagy Tokaji Borárverés idején – az ebben az évben először létrejövő internetes élő kapcsolatnak köszönhetően – a klub kényelméből közvetlenül licitálhatnak majd a nekik tetsző tételekre” – mondta el Grant Ashton, a klub Vezérigazgatója és tulajdonosa, aki 2016 óta Tokaji Borlovag. „Bízom benne, hogy tagjainknak és jómagamnak is sikerül majd néhány tételt elhoznunk, amelyek éveken, évtizedeken keresztül szereznek élvezetet számunkra.” – tette hozzá.

Rekordszámú bor, rekord becsérték
Az április 21-én tartandó aukción ezúttal is olyan különleges tokaji borokra lehet majd licitálni, amelyek a piacon más módon nem fellelhetők.
Az árverésen ezúttal rekordszámú, összesen 33 borra lehet licitálni, amely 24 termelőtől származik, s amelyek összesített becsértéke idén 70 millió forint. Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség.

Rendkívüli minőséget ígér a 2017-es évjárat
Az árverési tételeket az előző évekhez hasonlóan most is egy szakmai borvizsgáló bizottság válogatta össze Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus és Ronn Wiegand személyében, aki egyedülálló módon Master of Wine és Master Sommelier címmel is rendelkezik.

Mészáros Gabriella elmondása szerint idén lényegesen több borból tudtak válogatni. Azok, amelyek végül bekerültek az árverési listára, többszöri visszakóstolás során lettek minősítve. A friss hordóminták mellett palackozott tételekre is lehet majd licitálni, bár idén utóbbiak lesznek kisebbségben – hívta fel a figyelmet a nemzetközi borakadémikus, hozzátéve: a 2017-es évjárat rendkívüli minőséget hozott mind a száraz, mind az édes borok esetében.

A Nagy Tokaji Borárverés nem cél, hanem azok elérésének fontos eszköze
Az árverés mindenekelőtt a tokaji borok nemzetközi hírnevének fenntartását és márkaépítését segíti, és mára a borvidék megkerülhetetlen eseményévé vált.
Az aukció célja, hogy bevételével segítse a Tokaji borvidék fejlődését, és így a borlovagrend képes legyen akár önállóan olyan projekteket megvalósítani, amelyek más forrásból nem vagy nehezebben jöhetnének létre: borászati tanulmányi ösztöndíjakat, fejlesztéseket és a borturizmust elősegítő eszközöket, megoldásokat.

A Nagy Tokaji Borárverés programjai már április 20-án megkezdődnek, és április 22-ig tartanak. A kísérő rendezvényekről és az aukción szereplő borokról az érdeklődők a www.tokajiborlovagrend.hu honlapon tájékozódhatnak részletesen. A

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content