Manók a Bormúzeumban

Megnyílt a Világörökségi Bormúzeumban a Manók mesés adventje című időszaki kiállítás. Tömöriné K. Nagy Ibolya keramikus munkáiból nyílt tárlaton a mesék és mondák apró lényeit mutatja be az ünnepkörhöz kötődő hangulatban.

A kiállításmegnyitón Nagyné Bősze Katalin, a Tokaji Múzeum és a Világörökségi Bormúzeum igazgatója kiemelte, az apró lények különböző népek mondában is szerepelnek egymástól függetlenül. Ezeket alkotta meg Tömöriné K. Nagy Ibolya keramikus, aki nyugdíjas évei kezdetén találkozott a „fazekas” mesterséggel. A nyíregyházi Népművészeti Stúdióban Botrágyi Károlyné tanítványaként tanulta a szakma fortélyait.
Tömöriné K. Nagy Ibolya fehér agyagból, kézzel készíti álló- vagy ülő manóit, tündéreit és boszorkányait; falra, faágra akasztható figuráit. A manók mellett várakat és faliképeket is készít, festésük minden esetben kézzel történik.

A tárlat február elejéig látható a Világörökségi Bormúzeumban. Az intézmény december 23-a után a téli időszakban hétköznapokon csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!