A magyar-orosz (bor)barátságot ünnepelték

A magyar és az orosz nép közötti barátság előtt tisztelegtek Tokajban. A hetedik éve megrendezett ünnepséggel az egykori orosz borvásárló bizottságra, valamint II. Rákóczi Ferenc és I. Péter orosz cár barátságára emlékeznek.

A megemlékezés hagyományosan két helyszínen zajlik. Először a Szent Miklós Ortodox Templomban emlékeznek a Tokajban szolgáló és ott elhunyt katonákra, akik emlékét a Honvédelmi Minisztérium márványtáblája őrzi 2016 óta. Ott Szabó István beszédében megjegyezte, a hivatalos orosz-magyar kapcsolatok kezdetét is jelenti a borvásárló bizottság 286 évvel ezelőtti indulása. A honvédelmi ügyekért felelős államtitkár hozzátette, magyar földön az első orosz képviselet Tokajban jött létre akkor. -A bor, ami Tokaj-Hegyalján terem már akkor messze földön ismert volt, ennek is köszönhető, hogy hatvanöt éven át működött ez a bizottság, nagy mértékben fellendítve a bortermelést és értékesítést – emelte ki beszédében Szabó István.

A múzeumban is emlékeztek
Posta György polgármester köszöntőjében háláját fejezte ki, hogy a magyar és az orosz diplomácia is évről évre magasrangúan képviselteti magát Tokajban. Hozzátette, a Rosatom magyarországi képviselő is fontosnak tartották, hogy részt vegyenek a megemlékezésen, a Paks II. bővítésérét felelős orosz fél is személyesen tisztelte meg az alkalmat.
A Magyar-Orosz Barátság Napját először 2013-ban tartották meg, az első eseménynek egy márványtábla állít emléket Tokaji Múzeum udvarának falán. A II. Rákóczi Ferenc és I. Péter orosz cár barátsága előtt tisztelgő tábla előtt tartott ünnepségen Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke elevenítette fel a történelem ezen időszakát. Kiemelte a tokaji bor szerepét, amit későbbi orosz uralkodók is örömmel láttak ünnepi asztalaikon, jeles eseményeiken.
– A magyar agrárdiplomácia sokat tesz azért, hogy helyreállítsa a régi kapcsolatokat az orosz piaccal. Nem nulláról, hiszen a tokaji emlékezete ott van az orosz köztudat mélyén, ezt szeretnénk Csipkerózsika-álmából felébreszteni. Szívesen adjuk a Tokajit és szívesen fogadjuk a hozzánk barátsággal érkező orosz turistákat, üzletembereket – mondta ünnepi beszédében Bánné Gál Boglárka.

Az első hivatalos képviselet
Valerij Vladimirovics Ljahov, Oroszországi Föderáció Nagykövetségének követtanácsosa megerősítette a honvédelmi államtitkár korábbi, a Szent Miklós Ortodox Templomban mondott szavait. Azt mondta, az 1733-ban létrejött orosz borvásárló bizottság nem csak a nevében foglalt tevékenységgel foglalkozott. Gazdálkodtak és különböző okiratokat, útleveleket adtak ki, így a mai konzulátusi képviselet feladatait is ellátták. A követtanácsos hozzátette, Magyarországon egyedülálló a tokaji rendezvény, amelyen a két nemzet közös múltjára emlékeznek. Szerinte, ha a barátsághoz akkor elég volt a bor hosszú évtizedekre, akkor ennek most sem lehet akadálya.
Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője ünnepibeszédében kiemelte, zempléniként sosem érette azt, hogy miért nem tudotttovább folytatódni egy olyan jó kapcsolat, ami 280 éve jól működött. A politikusmegjegyezte, annak ellenére, hogy a történelem során a két nemzet sokszor a háborúkbanellentétes oldalra sodródott, de a kereskedelemben mindig voltak-, és bízikabban, hogy lesznek is közös érdekeink. Az ünnepség zárásaként Székely Tibor, a magyar Huszár ésKatonai Hagyományőrző Szövetség elnöke a megemlékezés hat évvel ezelőtti kezdeteités az emléktábla állítását elevenítette fel. Az ünnepség koszorúzással és a TurkolySámuel magyarságkutató kopjafája előtti tisztelgéssel zárult.

(ej)
fotók: Erdős József

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!