Lendület – Interjú Posta György polgármesterrel

Akár 35 milliárd Ft-ot is jelenthet egy nyertes pályázat, amit Tokaj az Európa Kulturális Fővárosa cím okán hozhat a Hegyaljának, mondja Posta György a kisváros polgármestere. Az biztos, hogy gyakran szerepel a hírekben a borvidék névadója, ami jelzi, hogy élénk érdeklődés mellett zajlanak a pályázati előkészületek. Kétségtelen, hogy embert próbáló helyzetet hozhat a cím elnyerése, de Tokajban nem félnek a kihívástól.

Polgármester úr! Egyre többen jelentik be, hogy folytatódik a Tokaj-Nyíregyháza közötti kerékpárút építése. Korábban a miniszterelnök is, és akkor azt gondolhattuk, hogy 2016 végére el is készül. Most vasárnap a kormánybiztos erősítette meg a kerékpárút folytatásáról szóló híreket, de már szeptember közepe van. Minél több bejelentés, annál tovább csúszik a határidő. Nem kezd el kicsit remegni, hogy talán még sem mostanában kerekeznek biztonságosan Tokaj-Nyíregyháza között?
– A kormánybiztos azt mondta, hogy a tokaji hegyet körbefutó kerékpárút is elkészül 2018-ra. Ami a Tokaj-Nyíregyháza utat illeti, arról pedig azt mondta, hogy bízik benne, hogy elkészül idén decemberre.

Nem tudom, hogy Ön jár-e Nyíregyháza felé?
– Tudom, hogy még nem kezdődött el az építés. Éppen most zajlik a közbeszerzés, rövidített határidőkkel. Ha gyorsan aláírják a szerződéseket, akkor látok arra esélyt, hogy akár ennek az évnek a végére mégis elkészüljön a kerékpárút. A jelen elképzelések szerint jövő év április végére mindenképpen átadják a teljes szakaszt.

IMG_9519 másolata

Látom a programjaiból, hogy elég nagy a pörgés mostanság is. Egyik nap Budapest, másnap Pécs, majd ismét Budapest, sajtótájékoztató a fővárosban, tárgyalások, közben tokaji megbeszélések például a „Zöld Város” pályázatról. Egyeztetések a vágyott Sevillai Pavilon ügyében. Vegyük a budapesti sajtótájékoztatóját, amikor bejelentette, hogy logo pályázatot hirdettek, különös tekintettel az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra. Ön folyamatosan arról beszél az EKF kapcsán, hogy közös pályázat lesz az összes hegyaljai településsel. Nyilatkoztak már ezeken a településeken, hogy egyáltalán akarják-e ezt a közös pályázatot?
– Természetesen megkérdeztük az érintett polgármestereket, hogy egyáltalán támogatnák-e ezt az ügyet és minden település önkormányzata és polgármestere egyhangúan a támogatásáról biztosított bennünket.

Ez a nyilatkozat arra is kiterjed, hogy majd részt is vesznek a tervezésben, lebonyolításban, a munkában?
– Ez az általuk aláírt nyilatkozat arról szól, hogy részt kívánnak venni ebben a pályázati eljárásban és maximálisan az ügy mellé álltak. Nyilván nem beszélnék arról, hogy mindenki benne van, ha nem lenne egy ilyen szándéknyilatkozat. Terveink szerint, amikor a szüreti napon összeadjuk a polgármesterek borának alapanyagát, akkor ünnepélyesen be is jelentjük, hogy minden polgármester teljes mellszélességgel támogatja az Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkat.

Polgármester vonal ezek szerint elrendezve, de mi a helyzet a tokajiakkal? Megkérdezte már valaki az itt élőket, hogy egyáltalán akarják-e ezt az egy évig tartó, szinte folyamatos rendezvénysorozattal járó kitüntető címet?
– Ennek az ügynek a „társadalmasítása” még nem tart itt. Pontosan tudom, hogy ehhez az ügyhöz meg kell nyerni a tokajiakat, de mind a 27 település polgárait is.

Nyilván közlekedik az utcán, rendszeresen beszél a tokaji emberekkel. Szóba kerül ez a kérdés? Van bármilyen vélemény erről az ügyről?
– Természetes, hogy beszélek az emberekkel. Akikkel ez szóba került, azt mondják, hogy ez fantasztikus lehetőség. Ezt természetesen én is így gondolom.

IMG_9519 másolata

Van arról bárkinek elképzelése, fogalma, hogy ez a „fantasztikus lehetőség” valójában miben is ölthet testet?
– Magát a lehetőséget nyilván abból is érzékelik, hogy a sajtó, az országos sajtó is, egyre többet foglalkozik Tokajjal, mint nyilvánvaló pályázóval. Egyébként én is úgy gondolom, azzal, hogy beszélnek egy településről, beszélnek egy régióról, az csak jó lehet.

Rendben, beszélnek az ügyről, s ennek kapcsán Tokajról, Hegyaljáról és ez jó. De nem kerülhető meg a kérdés, hogy van-e sejtés arról, mivel jár egy ilyen cím elnyerése? Mivel jár egy évig Európa Kulturális Fővárosának lenni?
– Azért még nem tartunk itt. Egyébként is Magyarországról eddig egy város, Pécs nyerte el ezt a címet. Csak azt akarom mondani, hogy elég kevés közvetlen tapasztalat van arról, hogy mit jelent egy város, régió és persze az itt élők számára ez cím. Többször találkoztam már ebben a témában a pécsiekkel. Számomra az derült ki, hogy előzetesen egy elképesztően inspiráló várakozás alakult ki bennük. Nagyon szeretném, ha ez a fajta hangulat nálunk is kialakulna.

Mire is várjanak Polgármester úr? A pályázattal összefüggésben keletkezett hírek szerint hatalmas lehetőség és óriási fejlődés ideje érkezik el. Miből gondolják ezt? Ki finanszírozná ezt az „óriási fejlődést, fejlesztéseket”? Talán megígérte ezt valaki?
– Induljunk ki abból, hogy ennek okán Pécs mennyi forráshoz jutott, és akkor van mire számítani. Pécs esetében ez 35 milliárd Ft fejlesztést jelentett és még 2 milliárd Ft-ot kaptak a programokra. Nem tudom, hogy ez a mi esetünkben mennyi lehet, de azt tudom, hogy 35 milliárd Ft a térség számára nagy előrelépést biztosíthat.

Milyen alapon mer ezzel a 35 milliárd Ft-l kalkulálni?
– Csak azért, mert nincs más, összehasonlítható adat. Ja és a Tokaj Fejlesztési Tanács is ígért 100 milliárd Ft-t a térség felzárkóztatására 2020-ig bezárólag.

Ez utóbbi összeg teljesen független a pályázattól. Ha maradunk a pécsi számoknál, akkor számolhat a 35 milliárd Ft-l. Vajon azzal számol, hogy a pénz nagy részét Tokajra és közvetlen környékére kell fordítani, mint a lehetséges cím névadójára és ötletgazdájára, vagy valamilyen elv szerint esetleg megoszthatnák a többiekkel?
– Természetes, hogy megosztjuk a fejlesztési forrásokat. Ebben nincs megállapodás, de elég nyilvánvalónak látszik, hogy az alapelv a programok eloszlása lehet. Az közös cél, hogy az EKF okán ezek a települések fejlődhessenek. Azzal is kalkulálni kell, hogy ebben az időszakban nagyon megnőhet az idegenforgalom, ami újabb lökést adhat a térség gazdaságának.

Előfordult már rémálmában, hogy a nagy várakozás előidézése után esetleg mégsem nyernek? Akkor mi lesz?
– Nyilván arra is fel kell készülnünk, hogy nem mi nyerünk. De meggyőződésem, hogy Tokaj is és a térség is csak nyerhet már az előkészületekkel is, még akkor is, ha magát a pályázatot nem mi nyernénk el. Ismét forog a nevünk, komoly figyelmet kapunk és ráadásul olyan körökben, közegben fordulunk elő, ami lendületet adhat akkor majd más terveknek, elképzeléseknek. Nem dolgozunk hiába.

Az megfordult már a fejében, hogy nyernek, összeállítják a nagyszabású programsorozatot és ezt akkor végre kell hajtani, meg kell csinálni? Lesz kivel, kikkel?
– Úgy hiszem, hogy ez a menedzsment, akikkel együtt dolgozunk a programok előkészítésen, a pályázat összeállításán a cím elnyerése után is együtt marad és segít majd a lebonyolításban.

IMG_9524 másolata

Most inkább arra utaltam, hogy Tokaj alig 4000 lelkes település, de a térség is alig több mint 75 000 lelkes. Még együtt sem adnak ki egy közepes várost. Ráadásul nincs a térségben egyetem, tudományos központ vagy akár csak egy emelt munkakultúrájú technológiai központ. Az itt született legjobb koponyák – mint más hasonló térségekből. innen is elmennek, elmentek. Úgy véli lenne elég ütőképes humán erőforrás a projekt végrehajtásához?
– Bízom benne, hogy megtaláljuk az elég erős, a program sikeréhez nélkülözhetetlen humán erőforrást. Bízunk abban, hogy a fiatalok is látnak majd lehetőséget a fejlesztések okán Tokaj-Hegyalján és visszajönnek. Szükségünk van a bátor, lendületes, tenni akaró fiatalokra. Egyre többen jelzik – máshonnan is – hogy szívesen részt vennének majd a programok szervezésében, bonyolításában. Egyébként azt gondolom, hogy a méret nem számít..

Nem? A megvalósításnál sem?
– Talán a megvalósításnál igen, de a cím odaítélésénél biztosan nem. Az elmúlt időszakban többnyire kisebb városok nyertek szerte Európában. Brüsszel ezzel is a kisebb településeket kívánja helyzetbe hozni.

Jól tudom, hogy van egy előkészítő bizottság? Hol tartanak, Az ötleteknél, vagy már picit előrébb?
– Valóban nagyon jól felkészült helyi grémium állt az ügy mellé és kifejezetten eredményesen dolgoznak és nagyon jól haladnak. Számtalan helyi program ötletét megfogalmazták. Éppen ezt kértük a többi település polgármesterétől is, hogy ott helyben is tervezzenek programokat, mert ezt hamarosan egységessé kell tennünk. Mire november-decemberben megjelenik a pályázati felhívás, addigra nálunk már összeállítjuk a pályázati anyagot. Egyelőre még nem ismert a pályázati felhívás, de nyilván, hogy előre kell dolgoznunk. Más, esetleg szintén pályázni kívánó települések még kivárnak.

Tokaj nem hazardírozik, hogy a feltételek ismerete nélkül ugrottak erre a témára?
– Nem hiszem, hogy az lenne, és nem hiszem, hogy olyan óriási meglepetések lesznek majd a kiírásban. Nagyon optimista vagyok.

Még a végén tényleg megnyerik, azután itt lesz a hatalmas feladat.
– Bár már ott tartanánk. Képesek vagyunk rá, hogy megfeleljünk egy ilyen óriási elvárásnak is.

Értem én ezt lelkesedést, de komolyan gondolja végig, hogy a papír sok mindent elbír ugyan, de egyszer eljön az igazság pillanata. Amit leírnak, meg kell csinálni, lebonyolítani. Egy nagyrendezvény is embert próbáló feladat lehet, de képzelje el, hogy nap, mint nap lesznek nagy és még nagyobb rendezvények. Rendszeresen többezres érdeklődés mellett, illetve pl. tudományos konferenciák, kül -és beltéri művészeti események és még sorolhatjuk…
– Vannak Zemplénben már ilyen rendezvényekről tapasztalataink. Tudom, hogy ez nem egy egész éves, kiemelt rendezvénysorozaton szerzett tapasztalat, de bízom magunkban. Nem félek attól, hogy ne tudnánk felnőni a feladathoz, egyébként a pályázat nélkül is el kellett volna indulni egy irányba, az állóvízből Hegyaljának mindenképpen ki kell lépni és ez csak egy közös irány lehet.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!