A kultúra elszánt képviselője – Interjú dr. Fintor Gáborral

Három helyszínen élvezhetik a nézők a Fesztiválkatlan 2018-as programjait. A nagyszínpadon mások mellett (közkívánatra!) Havasi Balázst láthatjuk, ellátogat Tokajba az argentin világsztár operaénekes, José Cura, de Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc díjas énekes is koncertezik majd. A további programok – a Teátrumban és a Paulay Ede Színházban – is minőségi kikapcsolódást ígérnek május közepétől szeptemberig. Az idei évadról korábbi főiskolai csoporttársammal, dr. Fintor Gáborral beszélgettem.

Mielőtt rátérnénk a Fesztiválkatlanra, áruld el a kedves Olvasóknak, hogy miért dr. Fintor…?
Idén tavasszal, márciusban szereztem tudományos doktori fokozatot a Debreceni Egyetemen. Kutatásom az egészségmagatartási szokásokra, az egészséget meghatározó magatartási tényezők és a Nemzeti Alaptanterv céljaihoz kapcsolódó kérdéscsoportokból alkotott faktorok összefüggéseinek vizsgálatára irányult. Egyébként a sors furcsa fintora, hogy épp itt, Tokajban, az egyik fagylaltozóban merült fel a gondolat hét évvel ezelőtt, hogy vágjak bele ebbe a hatalmas munkába, amiről most már azt mondhatom, megérte, és nagyon örülök a PhD fokozatnak.

Harmadik éve dolgozol városunkban, tokajinak érzed már magad?
Nagyon kedvelem a várost, de én Nyírtelek szülöttje vagyok, mindig is nyírteleki maradok.

fotó: Szánkai Nikoletta

Jelenleg (2016 márciusa óta) a Tokaj Fesztiválkatlan ügyvezető igazgatója vagy. Milyen programokat emelnél ki a 2018-as Katlan évadról?
Idén közel harminc eseményünk lesz, ezekről részletesen tájékozódhatnak a kedves Olvasók a honlapunkon. Van persze, amit ki szeretnék emelni. A közönség kérésére visszatér Havasi Balázs. Magyarország egyik külföldön is legismertebb, legnépszerűbb zeneszerző-zongoraművésze július 14-én, szombaton feledhetetlen élményt nyújtó produkcióval készül HAVASI Pure Piano címmel. Ez a koncert már telt ház előtt, elsöprő sikerrel debütált a világhírű Sydney-i Operaház nagytermében. A zeneszerző-zongoraművész a zenei tételek előtt beavatja a közönséget a művek keletkezésének hátterébe és a hozzájuk kapcsolódó történetekbe. Így igazán bensőséges hangulatot teremt, amelyet a műsorhoz külön létrehozott digitális fény- és látványvilág tesz teljessé. Feledhetetlen élmény lesz José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester estje. Ő a 21. század legnagyobb tenorjainak egyike, igazi polihisztor. A világsztár a Virtuóz Orschestra zenekarral- vezényel Pejtsik Péter- olyan különleges műsort ad július 28-án, szombaton, melyre nem volt még példa hazánkban. A Fesztiválkatlan záróeseménye a Kossuth- és Liszt Ferenc díjas Bródy János koncertje lesz szeptember 1-jén, szombaton. Sokak kérésére lesz látható és hallható a legendás művész ráadás koncertje Tokajban. Bródy János két órán keresztül megosztja velünk dalokba foglalt véleményét szerelemről, barátságról, küzdelemről, szabadságról, magánéletről és a köztársaságról. Dalokba foglalt költészetével elvarázsolja, a rá jellemző iróniával kijózanítja a szebb és igazságosabb világról álmodókat. A nagy előadások előtt Fesztiválkatlan vacsorahajó indul a Bodrogon, ami páratlan kikapcsolódást nyújt a festői környezetben. Vacsorával egybekötött hangulatos hajókirándulás, mely exkluzív program. Lesznek „kisebb” programjaink – változatos műfajokban – a teátrumban és a Paulay Ede Színházban is, és újdonságnak számít majd a Katlan RETRO Party.

Elégedett vagy összességében a programokkal?
Teljes mértékben! És az, hogy ezek létrejöhetnek, a Fesztiválkatlan Kft. tulajdonosainak köszönhetjük. A nevükben is mondom, bízom benne, hogy eseményeink felkeltik a kedves Olvasók figyelmét, és minél többször találkozunk majd a Fesztiválkatlanban. Ennek reményében kívánok minőségi programokban gazdag 2018-as „Katlan-szezont”.

Erdős József
főszerkesztő

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!