Kriptát kerestek, kutat találtak

Egy 1 méter 20 centis boltívet találtak a Szent Miklós Ortodox Templom műemléki feltárása során a régészek. Makoldi Miklós lapunknak azt mondta, kriptát kerestek a templomban, a boltívet megbontva jöttek rá, hogy egy 18. századi kút rejtőzött eddig a templom padlószintje alatt alig 20 centiméterrel.

A régész szerint a kutat a templom építésekor ásták és alakították ki, vagy használtak fel egy régebben ott lévőt. Utóbbi esetben valószínűleg a kút káváját megmagasították, ez onnan tudható, hogy a templom belseje is fel van töltve. A kútra azért lehetett szükség, mert innen vették a vizet a templom építésekor.
Jelenleg 4,5 méter víz van a kútban, ám a műemléki feltárást végző régész azt mondta, hogy a méréseik szerint 10,5 méter a kút alja. Makoldi Miklós szerint a vízszint a tiszalöki vízlépcső megépítése miatt emelkedhetett meg.

A szakemberek augusztus elején kezdték el a templom műemléki kutatását, ami a régészeti munkák mellett falkutatást és építészeti felmérést is jelent. A tervek szerint október közepéig tartó feltárás során megkeresik azt a kriptát, amelyet több idősebb tokaji is láthatott. A szájhagyományok ugyanis arról szólnak, hogy a volt általános iskola udvarán beszakadt a föld, és ott fém- illetve fa koporsókat láttak. A régészek több helyi szemtanú elmondása- és levéltári források alapján dolgozik, de a kripta meglétére a templom 1954-es műemléki bejárásának jegyzőkönyve is utal.

A tokaji ortodox templomot 1790-ben szentelték fel, a telket az 1780-as vehették meg – tehát alig tíz év alatt épült meg.

-ej-

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content