KÖZLEMÉNY

Tokaj Város Képviselőtestülete a Kulturális, Turisztikai és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Bizottság előterjesztése alapján fogalmazza meg egyhangúlag a következő rövid-, közép- és hosszú távú alapvetéseket.

Tokaj a tokaji borvidék fővárosa, névadó települése, amely titulus nagy erővel, potenciállal, mindazonáltal kötelezettségekkel bír.

Tokaj város jólétét történelmi tényekre alapozva a kereskedelem és szolgáltatás jelentette és biztosította. Mindezen alapvetéseket a 21. századi körülményekre illesztve megfogalmazható, hogy Tokaj város jelenlegi jóléte jelentős mértékben a turizmus és a kulturális programok, szolgáltatások függvénye.

Annak érdekében, hogy Tokaj általános gazdagodása elérhető közelségbe kerüljön rövidtávon a következő kérdésekben is szükséges egyhangúlag álláspontot meghatároznunk:

  • Tokaj a borvidék fővárosa, mely tényt a városvezetésnek és a lakosságnak is képviselni szükséges.
  • Ennek megfelelően szükséges a város turisztikai és kulturális koncepcióját kidolgozni, városrészek hangulatát, szerepét meghatározni turisztikai és arculati szempontból egyaránt.
  • A Tokaj-márkanevet szükséges szakszerűen definiálni és felépíteni.
  • A Tokaj-márkanevet, ha úgy tetszik „brand”-et jövedelmezővé kell tenni a város, vállalkozói és lakosai számára.

A fejlett világ gasztronómiájában közismert, hogy a tokaji bor 100 esztendővel ezelőtt kihagyhatatlan eleme volt a new york-i, londoni és párizsi éttermek itallapjainak – nem kisebb nevek, mint Burgundia, Bordeaux vagy Champagne mellett. Ők és mi képeztük a borvilág négy alappillérét. Ez nem feltételezés, ez tény. Ha egy illusztris személy esküvőre készült bárhol az adott kor által ismert és megélt világban, sehol nem készülhetett menü és italsor a Tokaji Aszú nélkül.

Ezt a pozíciót, ismertséget és elismertséget vissza kell nyernünk. A világszínvonalú borok már készen várakoznak évek óta a borászok pincéiben – de ez egyedül nem elegendő a térségünk és városunk gazdasági fellendítéséhez. Most már a borvidéken és annak településein a sor, hogy felnőjenek a feladathoz. Száz évvel ezelőtt még nem létezett a mai formájában és tartalmában értelmezett turizmus. Ma már nem elképzelhető a fejlődés a minőségi turizmus fejlesztése nélkül, ami mindannyiónk érdeke, feladata és időszerű kötelessége. Szükséges a jól átgondolt településfejlesztés annak érdekében, hogy mind a városunkba érkező turisták, mind az itt élő lakosok számára örömöt tudjunk okozni. Tokaj város főtere is különleges szerepet kell, hogy kapjon, méltó módon kell képviselnie a város – alapvetően a borra épülő – hagyományait és betölteni a szerepét, mint a térség egyik fő turisztikai célpontja.

A jövőben Tokaj város vezetése és partnerei az egyre nagyobb minőség felé törekednek, ami a település megjelenését, rendezvényeit illeti – legyen azok az önkormányzat által vagy non-profit vállalkozások, egyesületek és alapítványok által szervezett események. Közös érdekünk, hogy a település rendezvényei iránt érdeklődő helyi lakos és turista egyaránt és egyenlő értékben érezze jól magát városunkban és vigye jó hírét.

Nem feledhetjük, hogy TOKAJ az egyik legismertebb magyar szó a világban. Legyünk büszkék rá és együtt tegyünk érte.

 

elhangzott Tokaj Város Önkormányzatának 2019. 12. 12-ei ülésén

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!