Karácsony a Karátsonyi –házban

Karácsonyi kiállítás nyílt a Tokaji Múzeumban. Az egykori görög kereskedő, Karátsonyi Konstantin Pál lakóházában idén a szentendrei Hubay Ház tárlatát csodálhatják meg az érdeklődők.

A tárlat megnyitóján Posta György kiemelte a város vallási sokszínűségét. Tokaj polgármestere elmondta, jelenleg négy, a történelmi egyházakhoz tartozó felekezet működik aktívan a városban. A jövőben azonban ez tovább nőhet, mert az évtizedekig nem működő, vagy éppen városi galériának használt Szent Miklós ortodox templom visszakerül az egyház tulajdonába, ahol szintén rendszeres istentiszteleteket fognak tartani. A tárlat kapcsán hozzátette, a Tokaji Múzeum kiállítása szebbé és fokozottabbá teszi a karácsonyi készülődést, az adventet.

Nagyné Bősze Katalin a hagyományokról szólt. A karácsonyfa szerepéről elmondta, hogy a magyar népszokásokban az életfa vagy a termőág egyfajta elődje volt a mai karácsonyfáknak, amit a mestergerendára függesztettek. A karácsonyfa állítás a 17. században terjedt el német eredetű szokásként. Ott egy germán hiedelemre vezethető vissza, miszerint a csatangoló gonosz szellemek és démonok elől az védte meg az embereket, ha az örökzöld fa alá húzódtak.

A hagyományok szerint Luther Márton állított először gyermekeink karácsonyfát, amit aztán a más családok, városok és nemzetek is átvettek. A karácsony szimbóluma pedig azért a fenyő, mert Krisztus a gonosz emberek elől bujdosva a fák alatt próbált elbújni, de azok mind, a fenyő kivételével elutasították őt. Isten ezért megáldotta azt, ezért nem hullajtja el soha levelét és akkor is zölden virágzik, amikor a többi már nem.

A tokaji tárlat anyagában fellelhető a 20. század első felétől származó, kézzel készített egyedi díszek, mint a jelenkor legmodernebb különlegességei. A kiállítás január 14-éig tekinthető meg a Partnerség Közhasznú Alapítvány támogatásával.

Ezzel az időszaki tárlattal azonban nem ér véget Tokajban az adventi készülődés. December 5-én Karácsonyi Varázslat címmel a Világörökségi Bormúzeumban nyílik újabb kiállítás. Különlegessége, hogy a művészek kifejezetten a fogyatékossággal született és ezzel együtt élő embereknek alkották meg műveiket. A hangulatot a karácsony és a hűvös téli táj határozza meg de a festmények mellett helyet kapnak szobrok és érinthető képek is.
Minden kiállítási tárgy megtapintható, kézbe vehető. A tárlat kiegészül egy videóval is amely a hallássérülteknek próbálja megmutatni, milyen érzést kelt bennünk a zene.

Szintén az adventi hangulat jegyében Vass Etelka Adventi fények című kiállítása nyílik meg a tokaji Paulay Ede Színházban. A tokaji festőművész december  7-én, este hat órára várja a látogatókat.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!