Jól halad a vízvezeték-csere Tokajban

Tokajban is zajlik az ivóvízhálózat modernizációja, amely a Svájci állam finanszírozásával valósul meg.

Az ütemtervnek megfelelően halad a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásában megvalósuló „Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezeték cseréje B.-A.-Z. megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft. szolgáltatási területén” nevet viselő projekt, amelynek Tokajt és a térséget érintő aktualitásairól tartottak lakossági fórumot.

A Borsodvíz Zrt. 1 596 415 770 forint svájci támogatást nyert “Az alapinfrastruktúra javítása/helyreállítása és modernizációja, valamint a környezet fejlesztése” című pályázati kiíráson, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. Az 1 878 136 200 forintos, a forint és a svájci frank közötti árfolyam-különbözetből felhasznált 560 millió forintos összköltségvetésű beruházásból az „Azbesztcement anyagú ivóvíz fővezeték cseréje B.-A.-Z. megye kistérségi településein a GW-Borsodvíz Kft. szolgáltatási területén” nevet viselő fejlesztés keretében a megye 13 kistérségi településén fejlesztik és korszerűsítik az ivóvízhálózatot.

A lakossági fórumon elsőként a házigazda, Péterné Ferencz Zsuzsanna, Tokaj jegyzője köszöntötte az egybegyűlteket. A Polgármesteri Hivatal képviselője kiemelte, hogy a település életében mennyire sokat jelent ez a régóta várt fejlesztés, melynek köszönhetően több ezer lakos számára javul az ivóvízellátás biztonsága.

600 köbmétert spórolnak

Kiss Attila, a Borsodvíz Zrt. főmérnöke prezentáció keretében mutatta be a projekt részleteit. Megtudhattuk, hogy a Borsodvíz Zrt. szolgáltatási területén 32 településen, összesen 370 kilométer azbesztcement vízcső üzemel.. A 35-45 év közötti csövek esetében a vízveszteség értéke magas, az elöregedés miatt a meghibásodások gyakoriak. A hosszirányú repedések, törések, és a kagylós törések napi hibaelhárítást igényelnek a Borsodvíz Zrt. munkatársaitól. Tokajban az I. ütemben 3,8 km-t rekonstruálunk, elsősorban töltővezetéket cserélünk. A svájci frank árfolyam változásából adódóan további 560 millió forinthoz jutottunk, így az önrésszel együtt 635 millió forintot költünk további rekonstrukcióra. A tokaji II. ütembe ebből adódóan több, mint 5 km-t tudtunk bevonni. Tarcalon, ahol 3,5 km-t fejlesztettünk az I. ütemben, szintén hasonló módon jártunk el: a II. ütemben újabb 2,0 km-t rekonstruálunk. Tarcalon naponta 200 köbméterrel több vizet takarítottunk meg a hálózati vízveszteség csökkenés eredményeképpen, míg Tokajban 400 köbméter/nap vízveszteséget spóroltunk meg az I. ütemben. A Tokaji vízműből kiadott vízmennyiség összesen 600 köbméterrel csökkent naponta, ami igazán jelentősnek mondható.

Októberre befejezhetik

A tokaji kivitelezés előrehaladásáról, a további ütemezésről Szűcs András, az A-G Konzorcium képviselője, a Geotechnika ’84 Víz- és Csatornaépítő Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást.

– A munkálatok zömével szeptember végére szeretnénk végezni, míg a teljes befejezést októberre prognosztizáljuk – hangsúlyozta Szűcs András. – A konzorcium három éve vesz részt a projektben, ami a hosszú távú és kölcsönös bizalomra épül. Mindent megtettünk, hogy zökkenőmentesen menjenek a munkafolyamatok. Igyekeztünk és igyekszünk minden felmerülő kérdést, észrevételt úgy kezelni, hogy mindenki számára elfogadható megoldásokat találjunk.

További fejlesztési lehetőségek

Dóka János tokaji Önkormányzati képviselő hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság számának növelésében fontos szerepe lehet az újabb közműfejlesztéseknek is. A Borsodvíz Zrt. 2013. január 1-től a víziközműveket visszaadta önkormányzati kezelésbe, így a víz-, szennyvíz fejlesztés innentől kezdve önkormányzati feladat, az ellátásért is ők a felelősek. Tokaj tervei között szerepel a Csurgó-völgy, a benzinkút mögötti lakópark ilyen irányú fejlesztése, csakúgy, mint a vasútállomás mögötti, beépítetlen terület hasznosítása. Ez utóbbi olcsóbb, mint a Csurgó-völgy, hiszen ide csak vizet kell vinni, míg a többi helyen a szennyvizet is el kell vezetni. Az újabb utcák kialakításához, az építkezések számának gyarapodásához a CSOK-program is hozzájárulhat.

forrás: ÉM

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!