Izraeli pillanatok – Kiállítás Tokajban

Izraeli pillanatok címmel nyílt kiállítás Tokajban a Kulturális és Konferenciaközpontban. A tárlatot a város, Izrael Állam Nagykövetsége valamint a Kérlek segíts Alapítvány közös szervezésében mutatják be az egykoron zsinagógaként funkcionáló épületben.

A fényképkiállítást Posta György polgármester és Ilan Mor Izreal magyarországi nagykövete nyitotta meg. A városvezető köszöntőjében hangsúlyozta: Tokaj életében jelentős szerepet játszott a zsidóság, főként a borkereskedelemben illetve a minőségi és igényes borfajták kialakításában. Azt mondta, a városban 1881-ben 1061 fő volt izraelita vallású ember, ami az akkori népesség egy hatodát jelentette.
Beszédében hozzátette: a városra nem jellemző az ellenséges és szélsősége gondolkodás és a szerencsétlen múltbéli események ma már nem zavarják a jó kapcsolatokat. Ez egyébként a Binjamina várossal sok éves testvérvárosi kapcsolatnak is köszönhető, ezt szeretné Tokaj továbbra is életben tartani és ápolni.

Ilan Mor a kiállítás megnyitón azt mondta, a tárlat elsősorban Izraelt mutatja be turisztikai célzattal. Szeretnék, ha minél többen látogatnának el az országba személyesen is megtapasztalni a tárlaton bemutatott látnivalókat. A nagykövet hozzátette, örül neki hogy Tokajban is bemutathatják a kiállítást, többször járt már a városban és mindig szívesen tér vissza. A testvérvárosi kapcsolatról azt mondta, segíteni fogja annak újbóli kialakítását, felelevenítését valamint nagyköveti mandátuma lejártával is támogatni akarja a befektetők Tokajba csábítását. Szólt Izrael politikai helyzetéről is, a 67 éves államról úgy nyilatkozott, hogy hazája soha nem veszíti el a reményt, hogy a térségben béke lesz, azt mondta ennek lehetőségét folyamatosan keresik. Magyarország és a zsidó állam kapcsolatát jónak nevezte és szerinte a gazdasági- és kereskedelmi kapcsolatokat tovább lehet fejleszteni.

Ilan Mor a tárlat megnyitója után lerótta kegyeletét a Tokajból Auswitzba elhurcolt 940 zsidó nevét tartalmazó emléktábla előtt, majd megtekintette a Világörökségi Bormúzeumot. A nagykövet programja a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak tartott előadásával zárult.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!