Így ünnepelt Tokaj augusztus 20-án

Időszakos kiállítás megnyitó, központi ünnepség, kenyérszentelés, szabadtéri programok és tűzijáték – így ünnepelte Tokaj augusztus 20-át.

A Világörökségi Bormúzeumban tartott viselet kiállítás megnyitójával kezdődött Tokajban az ünnepi program. Az időszakos tárlaton a történelmi Magyarország ünnepi viseleteinek gyűjteményét láthatja a közönség február elsejéig, a tájegységenként, sok esetben falvanként is változó „viselni valókból” Mészáros Attila néprajzkutató magángyűjteménye révén 9 teljes rend – zoborvidéki, magyarbődi, rimóci, mezőkövesdi, kalocsai, krasznai, mérai, széki és moldvai – női és férfi ünnepi öltözék tekinthető meg.
A kiállítás megnyitóján Posta György polgármester azt mondta, hogy fontos része a város életének a Világörökségi Bormúzeum, ahol tavaly novemberi megnyitója óta már a harmadik időszakos tárlatot mutatják be. Hozzátette, Tokaj mindig is büszke volt arra, hogy színes kultúrája van, amit az intézmény tovább erősít. A város vezetője szerint ez is azt mutatja, hogy a város Hegyalja többi településével eséllyel indulhat Európa Kulturális Fővárosa címért 2023-ban.

Ágoston Ildikó, a Szabolcs Táncegyüttes elnöke köszöntötte a vendégeket és méltatta a gyűjtő munkásságát. A mintegy 200 eredeti népviseletet magáénak tudó, civilben néptánc pedagógusként is dolgozó Mészáros Attila szenvedélye a hivatása is, hiszen végzős phd hallgató Debrecenben viselet- és néprajzkutatóként. Ágoston Ildikó hozzátette, sajnálatos hogy ezek a viseletek már nem találhatók meg a mindennapokban a falvakban, így nagy kincs, hogy a hozzáértő szakember gyűjteményén keresztül sokakhoz eljuthat a múlt egy darabja.

A Rábaköztől a Moldvai Csángókig bejárta a teljes történelmi Magyarországot a gyűjtő. Elmondása szerint rengeteg adatközlővel és hagyományőrzővel ismerkedett meg, a téma iránt már tizenéves kora óta érdeklőik. A kiállítás megnyitón három tanítványa segítette a gyűjtőt, akik élő modellként mutatták meg az egyes népviseleteket.

Kenyérszentelés a főtéren
A központi ünnepség délután kezdődött Tokaj főterén. A fellobogózott Szent István szobor előtt Posta György polgármester és Mengyi Roland a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az ünneplőket. A városvezető Szent István Európában betöltött szerepét méltatta, kiemelte ország- és vallásépítő munkáját. Hozzátette, ő volt az első olyan személy, akit a mintegy ezer éves egyházszakadás után az ortodoxok is szentként ismertek el.
„Ma ünnepeljük azt is, akinek a kenyeret köszönhetjük. Ünnepeljük a teremtő gondoskodását, ezért is kérjük az új kenyér megszelése előtt, hogy papjaink mondjanak köszönetet és áldást. Ma hálával és köszönettel gondolunk azokra, akiknek munkájának köszönhetően megsüthettük a friss ropogós kenyeret és köthettük át nemzeti színű szalaggal” – mondta el a polgármester.

Mengyi Roland beszédét azzal kezdte, hogy az elmúlt hetekben személyét ért támadások mellett nem mehet el úgy, mintha semmi nem történt volt. Azt mondta személyes igazáért úgy fog harcolni, ahogy a választókerületéért és Tokajért tette ezt eddig is.
A képviselő beszédében kiemelte, erős áthallások vannak az „Istváni mű, Magyarország keresztény, európai kulturális nagyhatalom akkori és jelenlegi jövője között”.
Azt mondta Szent István mellett azokra a magyarokra is emlékezünk, akik védték és óvták az ezeréves hazát, ezzel pedig Európát is. „Örökségünk megóvása a tét minden egyes nap minden egyes tettünkkel. Ezért október másodikán ismét kell a közös akarat, a tenni akarás, együtt kell megmutatnunk, hogy ki akarunk állni keresztény hazánkért, keresztény Európáért, a nemzetünkért”.
Mengyi Roland beszédében hozzátette: „hatalmas erők támadják hazánkat, Európát, mindenkit aki meg kívánja akadályozni Európa újbóli elfoglalását. A küzdelem minden szinten zajlik és itthon is vannak, akik meg kívánják akadályozni a népszavazást. Mindent bevetnek, nincs kegyelem, irgalom és az a cél, hogy mindenkit egyesével levadásszanak, aki erősíti a védelem csapatát.”

A Kossuth téri beszédek után a római katolikus templom előtt áldották és szentelték meg az új kenyeret a római- és görögkatolikus, valamint az evangélikus egyház helyi vezetői, s osztották szét a kenyeret az ünneplő közönséggel.
Az augusztus 20-i ünnep zenével folytatódott Tokaj főterén. A hazai slágerek felcsendülése mellett Balczó Péter az Adagio tenroja, a Magyar Állami Operaház művésze és Kovács Viktória operetténekes adott műsort. A nemzeti ünnep szabadtéri retro diszkóval és tűzijátékkal zárult.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!