Hat tárlat négy városban

Mai Nagybányaiak – Kiállítások a Zempléni Fesztiválon és azon túl is

Sárospatakon a Szent Erzsébet Ház, az Újbástya Rendezvénycentrum és a Művelődés Háza, valamint Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj ad otthon annak a nagybányai művészeket bemutató tárlatnak, amit a Zempléni Fesztivál szervezésében láthatnak az érdeklődők.

Kortárs nagybányai magyar képzőművészek munkáit mutatja be az a tárlatsorozat, amelyet a Zempléni Fesztivál részeként láthatnak az érdeklődők a térség négy városában. Sárospatak és Sátoraljaújhely mellett Szerencs és Tokaj is otthon ad egy-egy alkotónak, hogy műveiket az itt élőknek is bemutathassák.

– Nagybánya szimbólum a magyar művészetben. Az ő tevékenységük szakítás volt a konvenciókkal, az a vágy teljesedett ki, hogy valami újat, valami mást hozzanak létre a művészetből – emelte ki a tokaji tárlat megnyitóján a kiállítássorozat kurátora, Bordás István.

Tokajban Szántó Andreász munkáit láthatják az érdeklődők, aki -szinte szimbolikusan- a nagybányai művésztelep ötvenedik évfordulóján született. Főiskolai tanulmányai után húsz éven át tanított rajzott, ismert művész grafikusként lett. A rézkarcok és metszetek után a festésre váltott, munkásságáról átfogó képet ad a Paulay Ede Színházban berendezett tárlat, amit a város polgármestere nyitott meg. Posta György kiemelte, ismeri Szántó Andreász munkásságát.

– Tizenötéves házassági évfordulónkra egy, a művész által festett képet vásároltunk a feleségemmel, ami azóta is az otthonunk egyik fő dísze. Akkor még nem gondoltam arra, hogy városvezetőként az ő tárlatát nyithatom meg Tokajban – mondta el a polgármester, aki párhuzamot vont Tokaj és Nagybánya között annak varázslatossága és művészetszeretete miatt.

Szántó Andreász mellett Kása Dávid szobrász mellett Les Pál, Dudás Gyula és Kovács Bertalan festőművészek tárlatai szeptember 30-ig tekinthetők meg a négy zempléni városban, Győri Sánta Kinga kiállítása pedig augusztus 31-ig látható a Művelődés Házában Sárospatakon. Azok a látogatók, akik augusztus 19-ig a hat tárlatból legalább ötöt megnéznek és a Zempléni Fesztivál programfüzetében található betétlapokat le is pecsételtetik egy Nagybányáról szóló könyvet kapnak és részt vesznek egy sorsoláson is, aminek a díja egy hosszú hétvégi látogatás a partiumi városban.

fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!