Hagyományteremtő Ghymes -koncert Tokajban

A Ghymes együttes koncertjével zárult a 2017-es esztendő Tokajban. A Tokaj Alapítvány kezdeményezésére a Jézus Szíve Római Katolikus templomban lépett fel a Kossuth -díjas zenekar hagyományteremtő jelleggel.

A Ghymes együttes Tokajban még csak egyszer lépett fel, akkor az Északkeleti Református Találkozó keretein belül koncerteztek a város főterén. Ezúttal a Kossuth-téri római katolikus templom volt a helyszín, a szervezők azonban azokra is gondoltak, akiknek már nem jutott jegy az épületben. Szintén, eddig a városban ritkán látott módon, kivetítőn keresztül a több kamerás élő közvetítést bárki megtekinthette a város főterén.

A koncert előtt Demeter Zoltán, a Tokaj Alapítvány alapítója és a koncert egyik ötletgazdája arról szólt, hogy sokan a kezdeményezés mellé álltak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett az önkormányzat, cégek is segítették a koncert létrejöttét. Az előadás előtt egy hónappal született meg a gondolat arról, hogy a Ghymest karácsonyi koncertre kéri fel a szervezet.
„Az alapítvány 27 településben látja Tokaj-Hegyalját. Az alapítvány Tokaj-Hegyalja kulturális életéhez szeretne hozzátenni, pontosan tudva a települések feladatkörét. Látjuk Tokaj szerepét, folyamatosan hangsúlyozva, hogy ez a város a borvidék fővárosa. Jó lenne, ha rövid időn belül ezzel mindenki azonosulni tudna és Tokaj visszakerülne abba a környezetbe, ahol évszázadok alatt helye volt” – emelte ki Demeter Zoltán. Hozzátette, a Ghymes zenekarra azért esett az alapítvány választása, mert az együttes zenéje és Szarka Tamás gondolatai, üzenete teljesen egybecseng azzal a minőséggel, amit a Tokaji bor képvisel.

Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a koncert megnyitóján elmondta, köszönet illeti a szervezőket, hogy borászként mertek nagyot álmodni. Hozzátette, az egyházat és a híveket is köszönet illeti, hiszen Szent János apostol ünnepén átengedték a templomot a közösség javára.
„Sokan vannak, akik nem gyakorló hívők, nem mindennapi templomba járók. De a bort szeretik, és a borozgatás végén jár a Szent János áldás. Ez az évszázados hagyomány minden magyar tájegységen él, ezért óriási öröm az, hogy Magyarország legnagyobb üzenete, a Tokaji bor ezen a napon ebben a csodálatos templomban a Ghymes zenekarral egyszerre szerepel.

A zenekar a koncerten a tokaji általános iskola kórusával egészült ki. A gyerekek pár hét alatt gyakorolták be a Ghymes dalait. A zeneszámok között pedig Simorjay Emese színművész Szarka Tamás verseit mondta el.

cikk és fotók: Erdős József

A Tokaj Alapítvány ezúton is szeretné megköszönni mindenkinek, aki a 2017. december 27-én a tokaji római katolikus templomban megrendezett Ghymes koncert szervezéséhez segítséget nyújtott.

Külön köszönjük az alkalomra felállított énekkar betanítását a tanárnőknek, a szülőknek az odaadó munkát és a gyerekeknek a lelkesedést. Az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a munkát megköszönve, egy célzott 100.000 Forintos támogatásban részesíti az iskola alapítványán keresztül az ének- zenét tanuló alsó ás felső tagozatos tanulókat és tanáraikat.

Köszönjük a katolikus egyház odaadó együttműködő segítségét, melyet 100 palack miseborral hálálunk meg.

A koncertről egy kisfilm készül, melyet a közösségi oldalakon bárki elérhet majd. De a résztvevő diákokat megajándékozzuk egy-egy DVD lemezzel, mely a felvételt tartalmazza, hogy megőrizzék szép emlékként ezt a sikeres, számukra és reményeink szerint mindenki számára maradandó élményt nyújtó eseményt.

Köszönettel
Demeter Anett és Demeter Zoltán
Tokaj Alapítvány – 2017

A koncert támogatói voltak: EMMI, COLAS, Tokaj Város Önkormányzata

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content