Gondolkodjunk közösen házunk tájáról és tájunk házáról! Régiós Arculati Kézikönyv készül

 

 

 

 

 

Gondolkodjunk közösen házunk tájáról és tájunk házáról!
Régiós Arculati Kézikönyv készül

A régió településeinek többsége éppen túl van egy nehéz feladaton: elkészítette településképi arculati kézikönyvét (TAK) és a hozzá tartozó rendeletet. Az egyes települések TAK-ban számba vett értékei azonban több ponton összefüggnek, egymásba fonódnak, közös régiós arculatot adva. Ezen értékek, jellemzők és összefüggések feltérképezésének, régió szintű bemutatásának ad teret az „Építészeti-Tájegységi Arculati Kézikönyv”, továbbiakban ÉTAK, mely a régió esszenciáját adja.

A kiadvány célja, hogy gondolkodjunk közösen és fogalmazzuk meg a régió jövőjét érintő, a döntéshozók és a lakosság munkáját is segítő alapvetéseket „házunk tájáról és tájunk házáról”.  Ehhez össze kell gyűjteni a régiónkat meghatározó, annak egyediségét adó épített és táji értékeket, megismerve a bennük rejlő erőt és szépséget, hogy megőrizhessük a jövő nemzedék számára. A Lechner Tudásközpont szakmai felügyelete alatt folyó mintaprojektnek számos előnye van mind a település, mind a teljes régió tekintetében. Egyrészt promóciós anyagként összegzi a térség értékeit, a benne rejlő lehetőségeket és összefogó erőt, ezáltal mozgatórugója és sorvezetője lehet fejlesztéseknek. Másrészt a helyben lakók, építtetők számára is iránytűként szolgál, a TAK esetleges kiegészítéseként. Nem utolsó sorban régiós szinten segíti a meglévő építészeti és táji értékek megóvását valamint az új értékek születését. A kézikönyv alaptartalma hasonló ugyan a TAK-hoz, ugyanakkor új struktúrában, esszenciális tartalmat fogalmaz meg, közérthető módon. A kézikönyv elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segíti.

A kiadvány megalapozása a szakmai konzultáció mellett széleskörű társadalmi bevonással történik, melynek keretében lakossági fórumot kerülnek megrendezésre több településen. E régió ÉTAK-ját a DNS-Műterem és a DZone Kft. konzorciuma készíti. A Pro Architectura díjas építészek, gyakorló főépítészek, tájépítész, településtervező, épületfotós és építész-festőművészből álló csapat mintegy tizenöt – a szakmai zsűri által kiemelkedő színvonalúnak és példamutatónak ítélt – települési arculati kézikönyvet (TAK) készített a 2017-2018-as év során. Megrendelőik között kistelepülések, fővárosi kerület, valamint városok is megtalálhatóak. Valamennyien tervezési gyakorlattal rendelkeznek, a legkülönbözőbb léptékű referenciamunkákkal.

A Tervezők tisztelettel és szeretettel várnak minden érdeklődőt a munkaindító rendezvényeire, melyek három helyszínen és három időpontban kerülnek megrendezésre:

 

  1. július 23.:

Tokaj, Világörökségi Bormúzeum (Tokaj, Serház út 55.)

14.00 – 16.30 Indító munkamegbeszélés

17.00 –  Indító lakossági egyeztetés

 

  1. július 17.:

Sárospatak, Művelődési ház (Sárospatak, Eötvös út 6.)

14.00 – 16.30 Indító munkamegbeszélés

17.00 –  Indító lakossági egyeztetés

 

  1. július 25.:

Bodrogkeresztúr, Faluház (Bodrogkeresztúr, Kossuth út 87.)

14.00 – 16.30 Indító munkamegbeszélés

17.00 –  Indító lakossági egyeztetés

 

A helyszíni szemle és munka során fotók és légifotók készülnek utcákról, terekről, épületekről (legyen az műemlék, régi vagy új családi ház vagy középület, egy-egy építészeti jellemző részlet – például  ablak, kapu, kerítés, tornác, homlokzati dísz stb. – , gazdasági melléképület, vagy kert. Ehhez kérjük a lakosság szíves megértését és támogatását.

A kézikönyv készítésével kapcsolatos  tudnivalókat követheti a „Tokaj-Hegyaljai Térségi Arculati Kézikönyv” facebook oldalon.

 

Kapcsolódó dokumentumok

Meghívó
Típus : jpg Méret : 2 MB

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!