A forradalomra emlékeztek Tokajban

A hagyományoknak megfelelően a Klapka- és a Petőfi emléktáblák koszorúzásával emlékeztek Tokajban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősire.

A 171 évvel ezelőtt történteket elevenítették fel a Klapka emléktábla előtt, ahol Teleki Áron, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziumának 9.A. osztályos tanulója szavalta el a Nemzeti Dalt, majd Mérész Anna, a Tokaji Óvoda Tulipán csoportos növendéke Majthényi Flóra – Mi a haza című versét szavalta el.

– Tokaj a magyar nemzet emblematikus városa, amely tiszteli és ápolja a történelem és kultúra legszebb hagyományait, találkozási pontja Magyarország sokszínű kulturális törekvéseinek – hangsúlyozta az ünnep kapcsán Posta György. – A márciusi ifjak legfőbb erénye az volt, hogy képese voltak az összefogásra. Összefogtak és egységes nemzetté kovácsolták a magyarságot. Ebben rejlett azaz erő, ami a szabadságharcot eredményezte. Nekünk Tokajban ugyan ezt kell tennünk, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkát, tenni tudjunk másokért, önmagunkért, városunk közösségéért, és magyar hazánkért – tette hozzá a polgármester.

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője a történelmi emlékezetre hívta fel a figyelmet. Kiemelte, nem mindig lehetett szabadon ünnepelni március 15-ét, vagy leróni kegyeletüket a hősök előtt. Hozzátette, a magyarok az elnyomás ellen mindig felléptek. Európa védőbástyájaként szerepelt mindig is bátrak voltak elődeink, de ahhoz is volt erejük, hogy a világ legerősebb uralkodóháza ellen lázadjanak.

– A világ egyik legerősebb hadserege nem volt ahhoz elég, hogy ezt a kis nemzetet térdre kényszerítse. Kellett hozzá az orosz erő, így tudták csak megállítani a magyar szabadságharcot. De azt Ferenc József sem merte megtenni, hogy az országot megcsonkítsa, ugyanis olyan egységet mutattunk, hogy ez a kérdés fel sem merülhetett – mondta el Koncz Ferenc. – Ez a nemzet egy elbukott ’48-as szabadságharc, majd a trianoni csapás és az 1956-os bukás, valamint az azt követő negyvenesztendőnyi elnyomás után is talpon van és erősödik – folytatta gondolatait az országgyűlési képviselő.

A Petőfi emléktáblánál a Mandala dalszínház művészei adtak zenés összeállítást a forradalomra emlékezve.

fotók: Oláh Petra

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!