Folyik a készülődés a 2016-os Crescendo Nyári Akadémiára

A Crescendo Nyári Akadémiát 2016. július 25. és augusztus 8. között Tokajban rendezik meg 13. alkalommal. A Nyári Akadémia ismét magas színvonalú mesterkurzusokra hívja a felnövekvő művészgeneráció kiemelt tehetségeit 70 fős nemzetközi tanári karuk vezetésével.

A hazai zenei élet kiválóságai, többek között Meláth Andrea mezzoszoprán, Szabóki Tünde szoprán, Pálúr János orgonaművész, Dr. Kalló Zsolt hegedűművész, Kaposi Gergely karvezető, Varga Gábor klarinétművész, Dr. Dominkó István zongoraművész, valamint a külföldi professzorok között Ning Kam (SIN) hegedűművész, David Danel (CZE) hegedűművész, Ellen Rose (USA) brácsaművész, Judith Ermert (GER) csellóművész, Marie-Elisabeth Hecker (GER) csellóművész, David Daly (GBR) nagybőgőművész, Martin Helmchen (GER) zongoraművész és Delta David Gier (USA) karmester osztja meg tudását valamint a nemzetközi művészeti életben szerzett tapasztalatait a Crescendo Nyári Akadémiára felvételt nyert résztvevőkkel. Immár tradíciónak számít a jazz és a barokk kurzus jelenléte, s mindezekhez idén reneszánsz workshop társul.

Egyéni képzésre ének, vonós, fafúvós, rézfúvós, zongora, orgona, karvezetés, korrepetició tanszakokra lehet jelentkezni.

Közösségformáló különböző művészeti projektekkel is kiegészül a Nyári Akadémia kéthetes szakmai programsorozata. A kiemelt programok repertoárjaként a különböző évszázadok géniuszainak remekművei szolgálnak alapul, szem előtt tartva és keresve a lehetőséget, mi válhat az ifjú muzsikusok magas szintű képzése során a különböző népek és nemzetek javára.

A zene mellett a társművészetek és egyéb aktuális kulturális események is jelentős szerepet kapnak. Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából az angol drámaíró darabjaihoz kapcsolódó zeneművek kerülnek előadásra, Erik Satie, francia zeneszerző születésének 150. évfordulójára, Enrique Granados spanyol zeneszerző halálának pedig 100. évfordulójára emlékeznek különleges darabjaival a szóló hangszeres tanszakok. A Visegrádi Négyek országainak (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) művészetével kapcsolatos interaktív programok Közép-Európa felnövekvő társadalmi rétegét hivatottak szolgálni, melynek együttműködő partnere a budapesti Cseh Centrum. A kéthetes mesterkurzus zárásaképpen Antonín Dvořák cseh zeneszerző születésének 175. évfordulójának állít emléket a IX. (Újvilág) szimfóniájával, melyet a Nyári Akadémia hallgatóiból álló Crescendo Zenekar ad elő Delta David Gier vezényletével.

Az előző évi versenygyőztes résztvevők hangversenyei hidat képeznek a nyári akadémiák folyamatában, ahol az ifjúsági tanszak rendkívüli tehetségeinek díjazottjai és zeneakadémista fellépők mutatják be tudásukat: Ambrusz Gábor Előd (HUN) – zongora (17 éves), Alexandra Bilanović (BIH) – szoprán, Elisabeta Furtuna (ROU) – zongora, Mohácsi Vilmos (HUN) – nagybőgő (16 éves), Mohai Zsófia (HUN) – oboa (18 éves), Ripka János (HUN) – cselló, Irina Tjurdju (LV) – mezzoszoprán, Johanna Schwarzl (GER) – fuvola. A Crescendo Fesztivál során, melynek programját az akadémia második hetének napi több koncertje alkotja, kiemelt szerepet kapnak a művésztanárok hangversenyei, a kamarazenei produkciók, a zenekari és kórusművek előadása, az operajelenetek bemutatása, valamint a diákok tanszaki zárókoncertjei.

A Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál kiemelt témája lesz 2016-ban a “Kreativitás”. Világunkat a Teremtés kezdetétől fogva napjainkig a kreativitás tette különlegessé és egyedivé, az alkotóképesség kiteljesedésébe vetett bizalom élteti a jövőbe vetett remény várakozását is. A következő Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál létrejövetelének célja a megújulás, a törekvés, melyet a jövő művészgeneráció iránti elkötelezettség motivál. A szakmai foglalkozásokon túl az esti kiscsoportos beszélgetések, a reggeli Tune In alkalmak és a Kreatív Istentisztelet üzenetének címe és irányvonala “A Teremtő munkája és kreatív művészek a Bibliában”, mely a kreativitás és az örökkévaló értékrend nézőpontjából ad útravalót.

A Crescendo nemzetközi szervezete immár közel négy évtizede munkálkodik a hit és művészet találkozási pontján. Számtalan egyedi kezdeményezésük közül legkiemelkedőbb a Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, mely oktatási és kulturális szempontból is nemzetközi szinten meghatározó jelentőségű. A Crescendo Nyári Akadémia alapítása, azaz 2004 óta több mint 50 nemzet képviseltette magát rendezvényeiken.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!