A Fesztiválkatlan ügyvezetője lett a „KKK” új igazgatója

Mint ismert, Tokaj Város Önkormányzata pályázatot írt ki a Kulturális és Konferencia Központ, a Németi Ferenc Városi Könyvtár igazgatói (magasabb vezető) munkakör betöltésére. A szakmai bizottság után a képviselő-testület is egyhangú szavazással dr. Fintor Gábor pályázatát támogatta december 12-ei ülésén.

Az új igazgató 2008-ban végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon a Nyíregyházi Főiskolán, 2011-ben pedig okleveles emberi erőforrás tanácsadó diplomát szerzett a gödöllői Szent István Egyetemen. A Debreceni Egyetemen 2012-ben kezdte meg tanulmányait a Bölcsésztudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskolája Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Programjában, ahol 2018-ban kapta meg tudományos (PhD) fokozatát a mindennapos testnevelés területén. Ez alatt az idő alatt pedig, párhuzamosan a debrecenivel elvégezte az Eszterházy Károly Egyetemen a kommunikációtanár mesterképzés szakot is.

– 22 éves koromtól, első diplomám megszerzése óta (2008) folyamatosan a munka világában tevékenykedem, mely teljes mértékben igazodott a pályázati feltételekhez (közművelődési szakmai tapasztalat). Művelődésszervezőként, kulturális vezetőként hét évig dolgoztam Nyírteleken. Tokajban pedig – a Fesztiválkatlan vezetőjeként – 2016 óta tevékenykedem – mondta el dr. Fintor Gábor. Hozzátette, nagyon fontosnak tartja, hogy a szakmai bizottság, és a képviselő-testület is egyhangúan támogatta a pályázatát és az abban megfogalmazott elképzeléseit, terveit. Azt vallja, ez idővel(!) még komoly eredményeket hozhat és nagyon örülök annak, hogy egy olyan csapat tagja lehet, akik tenni akarnak Tokaj város kultúrájáért.
– A Fesztiválkatlan csapata innovatív, kiváló, igényes műsorstruktúrával, és jól célzott marketinggel tette országosan is elismertté, sikeressé a Katlant az elmúlt években. A „helyi kultúra” esetében is a műfaji sokszínűségre, illetve változatosságra törekszem. A Paulay Ede Színház bérletes előadásait 2017 ősze óta koordinálom. Számos telt házas előadás bizonyította, hogy a struktúra (népszerű, szakmailag elismert színészek, országos hírű előadások) működik, kialakult egy színházba járó törzsközönség – tette hozzá az igazgató.

Újítás a gazdasági szemléletben is
Az városszerte köztudott, hogy az önkormányzat rendkívül nehéz anyagi körülmények között végzi munkáját, a kultúrára pedig nagyon kevés jutott az elmúlt években. Dr. Fintor Gábor azt mondja, ezt igyekeznek majd pályázati forrásokkal és változásokkal kompenzálni, ami érinti majd a Bornapokat és a Szüreti napokat is. Azt vallja egyaránt fontos a helyi lakosság igényeinek kielégítése és azon turisztikai események szervezése, amiből profitálhat Tokaj.
– „A kultúra a közösség lelke” – ezt vallom. Tokajban pedig ez a kijelentés különösen fontos, hisz Magyarország egyik leghíresebb, egyik legismertebb városáról beszélünk, melynek életét, fejlődését figyelemmel kísérik hazánkban és a nagyvilágban egyaránt. Büszkék lehetünk a világörökségi címre, a történelmi helyszínekre, az egyedülálló értékkel bíró Kopasz-hegyre, borászainkra, és azokra a rendezvényekre, melyek öregbítik a település hírnevét (s melyeket ápolnunk KELL). Szeretném elérni, hogy intézményünk nemcsak Tokaj város kulturális életének legyen az alakítója, hanem átlépve a város határait, a megye és a régió közművelődési folyamatait is befolyásolja 3 éven belül, és azt legalább olyan szinten alakítsa, mint a Fesztiválkatlan az elmúlt években. Az intézményhez tartozik a könyvtár is, erről sem szabad megfeledkeznünk! A könyvtár épületét legutóbb 1998-ban újították fel, a bútorok pedig 15 évnél régebbiek, indokolt lenne tehát egy felújítás. Ugyanakkor a Zsinagóga épületének a felújítása nemcsak tervbe van véve, hanem már erre pályázatot is nyújtottunk be, amely – reményeink szerint – sikeres lesz – emelte ki.

Szoros kapcsolat
Tokajban több civil egyesület is szervez rendszeresen programokat. A velük való jövőben együttműködés kapcsán azt mondta, a Fesztiválkatlan mindig nyitott volt a velük való kapcsolatra, így a „KKK” is az lesz a jövőben. Szerinte nagyon lényeges a szerepük, például a közösségteremtés tekintetében. De ide sorolható még a térségben lévő tradicionális szervezésű események szervezőivel való szoros együttműködés kialakítása is, mint a Crescendo Nyári Művészeti Akadémia, a Tokaji Írótábor vagy a Zemplén Fesztivál.
A Kulturális és Konferencia Központ igazgatói állásának pályáztatásakor a képviselő-testület egyfajta minőségi törekvést is megfogalmazott. Ennek kapcsán az új vezető kiemelte, Tokajban 5 éve a minőség –ami egyébként szubjektív kérdés- az igényes kultúra közvetítésének szellemében dolgozik a „Broadway-csapattal”. Minden média-megjelenésben, valamint nyilvános szereplésben ennek fontosságát hangsúlyozzák, így az elvárás is célba ér.

Évindító programok
A hétvégén a Szerelmi pincesoron a Vince-napi szőlő- és borszentelés ünnepével folytatódik a rendezvények sora. Január 22-én pedig Tokaj és a Magyar Kultúra Napját tartják a Paulay Ede Színházban, ahol tavasszal is kiváló előadásokat láthatnak a nézők olyan változatos műfajokban, mint a komédia vagy az operett. S mindezt olyan nagyszerű színészek társaságában, mint például Molnár Piroska, Jordán Tamás, vagy éppen Rékasi Károly.
– A Bornapok június 6-án, és 7-én, a Szüreti Napok október 2-3-4 között lesznek megtartva. A Katlan rendezvénysorozata május végétől szeptemberig tart majd közel 30 programmal. Egy különleges eseményt árulok el: a népszerű orgonaművész, Varnus Xavér is hangversenyt ad Tokajban. „A jó munkához idő kell” – tartja a mondás. A megbízatásom 5 évre szól, így türelmet kérek. Hiszek a csapatomban és magamban is, de a Katlan sem egyik pillanatról a másikra lett sikeres. Ezzel kapcsolatban Májer János alpolgármester Úr könyvéből egy idézet: „Különösen boldog azért vagyok, mert a Fesztiválkatlan legnagyobb ellenzői is ma már örömmel látogatják a Patkóbányában megrendezett előadásokat” – zárta gondolatait dr. Fintor Gábor.

(ej)

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!