„Én egy közösségszervező ember vagyok…” – Interjú Hegedűs Ágnessel, a Kulturális és Konferencia Központ új igazgatójával

Decemberben egy évre Hegedűs Ágnest bízta meg a Kulturális és Konferencia Központ vezetésével a képviselő testület. Az igazgatót pályázat útján választották meg, a tisztségét január elsejével látja el. Az új vezetővel terveiről és célkitűzéseiről beszélgettünk illetve az év elején lebonyolított két rendezvényről.

Új vezetője van a Kulturális és Konferencia Központnak. Mondhatni rögtön a mélyébe, hiszen két hagyományos rendezvényt már le is vezényelt. Hogyan értékeli ezeket?
– A Magyar Kultúra Napja a megszokott módon zajlott, minden városban vagy a budapesti kerületekben is a helyi kulturális élet szereplőivel közösen ünneplik ezt a napot a vezetők és az érdeklődő közönség. Jó volt átélni a rendezvény szervezése alatt a KKK munkatársainak támogatását, hiszen egy vezetőváltás nekik is elég stresszes időszak.
A Vince – napi program számomra teljesen új terület, hiszen sokáig a fővárosban éltem és dolgoztam, előtte pedig a szatmári és beregi vidékeken. A hegyaljai szőlőtermelő vidéket még tanulnom kell, de boldogan teszem, hiszen gyönyörűséges ez a környezet. Szerintem a rendezvény nagyon jól sikerült és biztosan többen lettek volna, ha nincs annyira hideg, az időjárás eléggé megnehezítette a körülményeket. Először találkozhattam a borászokkal, a pincészetek vezetőivel és a lakossággal. Nagyon jó volt ilyen közegben barátkozni és ismerkedni a tokaji emberekkel.

Tokaj Város Napjának rendezvényén a hivatalos bemutatkozás is röviden ugyan de megtörtént. Az előző válaszban elhangzott, hogy a fővárosban és vidéken is dolgozott. Mit tudhatunk még önről?
– Kicsit hosszabb gondolatsorral készültem, de őszintén bevallom, eléggé meg voltam illetődve, hiszen bizonyára nagy az elvárás egy új vezető felé. Remélem az elkövetkező hónapokban a tetteimmel kivívom az lakosság bizalmát. Az igaz, hogy Budapestről érkeztem, de a fővárosban is olyan intézményeket vezettem, ami inkább vidékiesnek nevezhető. Külkerületek lakóközösségeibe, családi házas övezeteibe dolgoztam, de természetesen lakótelepi intézményt is vezettem. A XI. kerületben Kelenvölgyben és Őrmezőn voltam intézményvezető, de két galériát, a Karinthy Szalont és a Bartók Galériát is vezettem. Elég sokféle tapasztalatot gyűjtöttem az évek során, hiszen nem csak költségvetési intézményt, hanem nonprofit kft-t is irányítottam Nyírbátorban 2006 és 2011 között. A Nyírbátori Kulturális és Idegenforgalmi Kft irányította a Nyírbátori Kulturális Központot, a Báthory Várkastélyt, egy közösségi házat, a város kábel és internet szolgáltatását is. A szervezet beindítása, a cégalapítás, a humánerő forrás felkészítése, a pályázatok írása, a kábeltévé és internet szolgáltatás, a közösségi ház üzemeltetése mind az én feladatom volt a városmarketinggel és a turizmussal kiegészítve. Bátran állíthatom, hogy széles körű tapasztalattal és kapcsolati tőkével a kulturális ágazatban rendelkezem, amit Tokajban szeretnék hasznosítani.
Nyíregyházán nőttem fel, a tokaji kirándulások így az éltünk részei voltak. De itt élni, szervezni a város kultúráját egy teljesen más feladatot jelent.

Milyen tervei vannak? Tokajnak számos bevezetett, akár több évtizedes múlttal bíró nagyrendezvényei vannak.
– Nyilván vannak ötleteim és terveim, de korai lenne konkrétumokról beszélnem, hiszen harmadik hete vagyok itt. Még legalább egy hónap kell, hogy Tokajt jobban megismerjem, s közben működtetni kell a házat is. A városlakók sem szeretnék, ha én egy-két hónapig csak ismerkednék a környezettel és semmi más nem történne.
Egyelőre azokat a szokásos, már bevált és várt programokat kell megszervezni mindenképpen, amik eddig is nagy érdeklődéssel működtek. Ilyen például a színház bérletes előadásai, a gyermekszínházi darabok és szeretném, ha azok a kisközösségek, amik eddig is itt működtek továbbra is megmaradnának. Szívesen bővíteném ezeket, úgyhogy arra bátorítok mindenkit Tokajban -ami nálam alapvetés- hogy a ház mindenki előtt nyitva áll. Hiszen azért támogatják a tokaji emberek adójából az intézményt, hogy az ő örömükre működjön, a szabadidejük hasznos eltöltésére adjon alternatívákat és lehetőségeket. Az intézménynek ez az alapfeladata, s bár tudom, hogy színháznak épült, de ettől függetlenül minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy az épület adottságait kihasználjuk. Nagyon szép közösségi terei vannak az épületeknek, amelyek alkalmasak akár kiállításokra, de én látok lehetőséget a színpad egyéb hasznosítására is. Ott akár egy stúdió előadást vagy bábszínházat is meg lehet tartani.
Májusban egy Csukás István mesefiguráiból készített óriásbáb kiállítással egybekötve Mesés Napok Tokajban címmel programsorozatot szerveznénk. Ez a gyerekek mellett a felnőtteknek is érdekes lehet, hiszen a gyermekkoruk mesefiguráit láthatják. Tervezünk meseillusztrációs rajzversenyt és a városi könyvtárral közösen egyéb programokat, illetve egy Süsü, a sárkány színházi előadást is bemutatunk.
A nagy fesztiválokat, a borgasztronómiai rendezvényeket természetesen az idén is megtartjuk. Ebből a szempontból nem is baj, hogy nem vagyok tokaji, mert kicsit kívülről látom ezt a lehetőséget és talán tudok bennük újítani is. A bonyolításban szükség van a frissítésre, és jó előre szeretném a fesztivál programot meghirdetni.

A helyi közösségek bővítése szükséges? Hiányzik most ez, a közművelődés az intézményből?
– Az alapító okiratban leírtakhoz képest egy kicsit szűkebb a tevékenységi kör. Lehet nincs is rá nagyobb igény, de azért szeretném megpróbálni. Ezért is biztatom az embereket erre. Olyasmire gondoltam, mint egy rajzklub, egy hímző kör, vagy bármi hagyományos közművelődési feladat, amire Tokajban szükség van. Én egy közösségszervező ember vagyok, s amikor megkérdezik, hogy mi a hivatásom, akkor nem is azt szoktam mondani, hogy művelődésszervező vagy kulturális manager, hanem közösségszervező. Mindig nyitott vagyok az emberek kezdeményezésére, mindenre van lehetőség, mindenre találunk megoldást.

A közlejövő programjairól bővebbet elárul?
– Március másodikán már kezdődik a tavaszi évad a színházban, az első előadást a komáromi Jókai Színház Függöny fel című darabja lesz. Vidám, könnyed, de minőségi előadásokban gondolkodom. Március első szombatjára nőnapi bált is tervezünk, valamint ugyan ettől a hónaptól egy nyugdíjas akadémiát is indítunk. Ezek különböző, nagyon érdekes témák előadásait jelentik, amelyeken az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!