Emlékhéttel emlékeztek ’56-ra

A Paulay Ede Színházban rendezett központi megemlékezéssel véget ért az 1956-os emlékhét Tokajban. Keddtől vasárnapig filmvetítéssel, szalonestekkel, koszorúzással és tematikus tárlatmegnyitóval emlékeztek Tokajban a 60 évvel ezelőtti forradalomra.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Tokajban. A Kulturális és Konferencia Központ valamint a Tokaji Múzeum közösen emlékhetet hívott életre, amelynek részeként a helyi eseményeket idézték meg.
Az emlékhét kedden a Paulay Ede Színházban filmvetítéssel indult, délután a diákok, este pedig a téma iránt érdeklődők nézhették meg a Szabadság, szerelem című magyar filmet.
Szerdán és csütörtökön a Tokaji Múzeum szalonjába várták az emlékezőket. Első nap Kováts Judit írónővel beszélgetett Kerekes Áron, a Kulturális és Konferencia Központ vezetője. Az író-olvasó találkozón a két kötetes szerző Elszakítva és Megtagadva című regényei mellett beszélt levéltárosi pályafutásáról, valamint sátoraljaújhelyi és nyíregyházi kötődéséről is.
Másnap este Dr. Szmik Andrással beszélgetett Várhelyi Gyula. A kedvelt tokaji polgár, orvos, a gyermekotthon volt vezetője a hatvan évvel ezelőtt Tokajban történteket elevenítette fel. Az 1956-ban érettségizett diák mesélt az akkor még Petőfi Sándor Gimnázium első éveiről, az ott tanító pedagógusokról és diákokról. Közülük többen részt vettek a tokaji forradalomban, ami a városban „békésen telt”.

Az október 23-i megemlékezések vasárnap a Tokaji Múzeum előtt, az 1956-os emléktáblánál kezdődtek. A 20 éve állított emlékhelynél az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, a tokaji és Tokajban működő intézmények, iskolák, politikai pártok valamint civil szervezetek helyezték el az emlékezet koszorúit.


Ezt követően a múzeum időszaki kiállításának megnyitójára várták az emlékezőket. Az épület bejáratánál egy tank fogadta a látogatókat, amit az emlékkiállítás részeként hoztak a Balaton partjáról Tokajba. A T-55-ös harckocsi egészen frissnek számított a hatvan évvel ezelőtti forradalomban, a szabadságharcosok ellen induló szovjet csapatok akkor Tokajon is keresztül mentek számos ilyen járművel.
A „Tudtuk, hogy valaminek történnie kell – Tokaj 1956” című időszaki tárlatot Papp János bv. őrnagy, a gyűjtemény tulajdonosa nyitotta meg. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával megvalósított kiállítás számos darabját gyűjteményéből kölcsönözte a Tokaji Múzeum részére, így a látogatók február végig korabeli egyenruhákat, iratokat és fegyvereket is láthatnak. A pincemúzeumban berendezett tárlaton ezenkívül egy korabeli rádión folyamatosan a Szabad Európa rádió adásai szólnak, a látogató egy ellenálló csoport mindennapjaiba tekinthet be.
A megnyitón Papp János elmondta, hatvan évvel ezelőtt sok katona és rendőr is segítette a forradalmárokat, vagy éppen a vörös csillagot letépve ők is közéjük álltak.
Dr. Szmik András saját élményeit elevenítette fel a hallgatóságnak, Nagyné Bősze Katalin múzeumigazgató pedig megköszönte a támogatóknak és segítőknek, köztük számos tokaji polgárnak a tárlat összeállításában nyújtott segítséget.

Az emlékező közönséget a Paulay Ede Színházba várták az eseménysorozat zárásaként. A központi megemlékezést Tokaj Város Vegyeskara nyitotta, akik többször is énekeltek az ünnepi műsorban.
Posta György polgármester beszédében azt mondta: „Egész nemzetünk és az emberek méltóságának forradalma volt 1956. A magyar forradalom első volt a sztálini kommunizmus ellen és óriási hatást gyakorolt a későbbi évtizedek során az egész világ jövőjét érintő átalakulásban. A világ egyik leghatalmasabb katonai szervezete ellen a magyar nép nem csupán az első, hanem az egyetlen volt, mely fegyverrel harcolt a szovjet bolsevik hatalommal szemben. Ez a forradalom a világuralomra törekvő kommunizmus felbomlásának a kezdetét is jelentette.” A városvezető hozzátette: „Az 1956-os forradalmunk a jelen történelmünk legkiemelkedőbb eseményeinek egyiket. Harminchárom évet kellett várni, hogy ne ellenforradalomként emlegessék, két teljes generáció nőtt úgy fel, hogy nem ismerte az igazságot.”

Posta György polgármester beszédét Tokaj Város Vegyeskarának előadása és a történelmi egyházak képviselőinek (római- és görögkatolikus, valamint evangélikus) közös imája követte.

Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője beszédében a hatvan évvel ezelőtt történtekre emlékeztetett. Párhuzamot vont az ’56-os forradalom és az október 2-i népszavazás között, beszédében azt mondta: „a XXI. században igyekszünk szavakkal harcolni. Ebben a világban a demokrácia, a nép hangja dönt. Az a hang, ami egy emberként szólalt meg újra, 60 évvel később október másodikán. A népszavazáson a magyar nép ismételten összefogásáról és demokratikus akaratnyilvánításáról adott számot. Hiszen mi a szabadságunkat, a hazánkat, ahogy 1956-ban sem, soha nem kaptuk ajándékba. Senki ne várja azt tőlünk, hogy idegen parancsra átadjuk olyanoknak, akik nem tisztelik kultúránkat, hagyományainkat és történelmünket.” A politikus kiemelte, „újra győzelmet aratott a magyar nemzet, a különbség csak annyi, hogy most elég volt egy tollvonás hozzá.”
Mengyi Roland beszédében átadta a szót egy ’56-os tokajinak. Bárdos Tibort kérte fel arra, hogy ossza meg emlékeit az egybegyűltekkel. A ma már Tokajban élő nyugdíjas Miskolcon nevelkedett, tizennégy éves volt, amikor kitört a forradalom. Azt mondta rengeteg borzalmat látott, október 25-én ott volt, amikor az ÁVH Zsolcai kapui székházánál géppisztollyal a tüntetők közé lőttek, akik a forradalmár egyetemisták szabadon engedését követelték. Személyes ismerőseit látta meghalni, az államvédelmisek gyerekeket is megöltek a sortűzzel.
Bárdos Tibor egy decemberi emléket is felidézett, amikor Miskolcon a Széchenyi utcán harckocsikból golyószórótűzzel lőttek az emberek közé, majd szétlőtték az egyik épület sarkát és a régi miskolci fakilátót.

A megemlékezésen a Tokaji Ferenc Gimnázium diákjai adtak ezt követően ünnepi műsort, majd a Tokaji Írótábor Egyesület szervezésében Gerendás Péter előadóművész „1956 Te csillag” című műsorát mutatta be.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!