Elindult a Tokaji Szabadtéri Kondipark Program

A Képviselő-testület döntése alapján a Tokaji Ferenc Lakótelep mellett található közterületen modern sporteszközök kerültek elhelyezésre. A Laville Kft. referencia-beruházásaként kiépített kondipark valamennyi korosztály számára lehetőséget biztosít a mozgásra, ezzel is ösztönözve az itt élőket az egészséges életmódra – mondta el Posta György polgármester. Jelenleg annak előkészítése zajlik, hogy a közeljövőben a település több pontján valósuljon meg hasonló attrakció.

A testsúllyal végzett edzés előnyei közé tartozik, hogy alapvetően kevés felszerelés is elegendő a gyakorlatok elvégzéséhez, hasznos képességeket fejleszt ki és a lehető legnagyobb erőt adja.
Jótékony hatással van az egészségre, mivel védi és megerősíti az ízületeket, továbbá beállítja és szabályozza a testzsír százalékot.

Természetesen a helyes mozgásformák elsajátításához szükség van egy pontosan felépített edzéstervre is, amelyek a teljes vagy egyes testrészekre irányulnak.

A leginkább calisthenic néven ismert edzésforma története az ókorba nyúlik vissza. Az elnevezése is görög eredetű – az ógörög kallos „szépség” és sténos „erő” szavak összetételéből ered. A calisthenic annak művészete, hogyan használjuk a saját testsúlyunkat és a test tehetetlenségét a fizikai erő kifejlesztésének eszközeként.

A legenda szerint a thermopülai csatánál a perzsa felderítők figyeltek fel arra, hogy a spártai katonák furcsa mozdulatokat végeznek a táborukban. A saját testsúllyal való edzés egyszerűsége miatt mindvégig része volt történelmünknek. A középkorban is használatos volt: bizánci és arab katonai táborokból terjedt át Európába. Később a békésebb korokban ezeknek a katonáknak jó része mutatványosnak állt, vásárokban fellépve kápráztatták el a többi embert elképesztő erejükkel.
A calisthenic edzéssel megszerzett erő egy része ma a cirkusz világában él tovább, ahol az artisták mutatják be hihetetlennek tűnő képességeiket. A másik olyan terület, ahol a testsúllyal való edzés került a középpontba a szertorna világa. A 21. század hajnalán ismét reflektorfénybe kerültek a testsúllyal végzett edzésrendszerek, köszönhetően nagyrészt az aktuális divatnak, másrészt a tudományos nézetek gyors fejlődésének.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!