Együtt ünnepelt a megye Tokajban

„Minden közösség életében fontosak a közös ünnepek, amelyek erősítik az összetartozást, alkalmat adnak a múlt felidézésére, a jelen értékelésére, a jövő céljainak a megfogalmazására” – jelentette ki a szombaton Tokajban tartott II. Megyenap megnyitóján Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A tokaji diákok műsorával indult a program, közben megelevenedett a környék is, az alkalmi pavilonsoron olyan megyei különlegességekkel ismerkedhettek meg a látogatók, mint például a Vizsolyi Biblia.

20160622megyenap1

A rendezvényt Török Dezső nyitotta meg. Emlékeztetett rá, hogy a közgyűlés 2014-ben döntött a megyenap létrehozásáról, mint közösségi ünnepről. Azért esett a választás június 16-ára, mert a megyénkhez ezer szállal kötödő II. Rákóczi Ferenc és kísérete 1703-ban ezen a napon lépett Vereckénél újra magyar földre, s gyakorlatilag ekkor kezdődött a kuruc szabadságharc. Ez az esemény alkalmas arra, hogy valamennyi megyerészben élő polgár közös ünnepként tekintsen rá. Mivel idén hétköznapra esett áttették a megyenapot szombatra, hogy minél többen vehessenek részt rajta. Kitért az összetartozás fontosságára, a híd szerepre, amit az is jelez, hogy a határon túli partnerek delegációi is együtt ünnepeltek Borsod-Abaúj-Zemplénnel.

20160622megyenap2

Posta György, Tokaj polgármestere köszöntötte a vendégeket a magyar kultúra és a bor városában. Elmondta, hogy a megyenap is erősíti Tokaj Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésével kapcsolatban az emberek hitet. A város és a borvidék települései képesek elérni a kitűzött célt.

Dr. Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője kitért rá, hogy komoly feladatot jelent a hagyományteremtés. Elismerően szólt Tokaj egyedülálló értékeiről. Emlékeztetett rá, hogy fontos a közösségfejlesztés. Tisztázni kell honnan jöttünk, hol vagyunk és hová tartunk. A közös tudat építésében fontos szerep hárul a megyére.

20160622megyenap3

Ezt követően Török Dezső köszöntötte a 25 éve létrehozott Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatalát. Dr. Kovács János, megyei főjegyző, mint a hivatal vezetője az elismerő szavakat köszönve a közönséget tájékoztatva elmondta, hogy feladatuk az elnök és a közgyűlés munkájának a segítése, a döntések előkészítése és végrehajtása.

A megnyitóban közreműködött Nagy Csaba, Cziper Bence, Csehovics Gábor tárogatón, valamint Kelemen Csaba, színművész.

20160622megyenap4

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság elnöke a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjakat átadása alkalmából kiemelte: azon dolgoznak, hogy minél jobban be tudják vinni a köztudatba mennyi értékkel rendelkezik megyénk. Ezért szervezték meg a megyenap keretében az értékek bemutatóját is. A köszöntőt követően Bánné dr. Gál Boglárka és Török Dezső közösen adták át az elismeréseket a következőknek:

agrár- és élelmiszergazdaság: szomolyai rövidszárú feketecseresznye- Szomolya Község Önkormányzata, egészség és életmód: Végardó Fürdő- Sárospatak Város Önkormányzata, épített környezet: Tokaji Országzászló Emlékmű-Tokaji Települési Értéktár Bizottság, ipari és műszaki megoldások: MATANDA- Csordás Józsefné, kulturális örökség: Serényiek Öröksége-Putnoki Települési Értéktár Bizottság, kulturális örökség Bodrog Néptáncegyüttes- Sárospatak Város Önkormányzata, sport: Zemplén Kalandpark-Sátoraljaújhely Sátoraljaújhely Város Önkormányzata, turizmus és vendéglátás: Matyó Múzeum Gyűjteménye- Mezőkövesd Város Önkormányzata.

20160622megyenap5

A színpadi programmal párhuzamosan nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak a bormúzeumban. Török Dezső szólt a megyenap jelentőségéről, a nemzetközi kapcsolatokban rejlő lehetőségekről, a kölcsönösen előnyös együttműködésről. Posta György kiemelte, hogy a megyenap egy állomás, bizonyítás az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat felé vezető úton.

20160622megyenap6

Dr. Mengyi Roland a megyenap összetartó erejére, a közös identitás erősítésére, a vidék, a kistelepülések fontosságára hívta fel a figyelmet. Barta József, Kárpátalja Megyei Tanács alelnöke megköszönte a nehéz helyzetben lévő megye, a magyar kisebbség támogatását. Zakariás István, a Kassa Megyei Önkormányzat alelnöke kitért a két megye közt meglévő együttműködésre, valamint felajánlotta segítségüket Tokajnak a kulturális főváros pályázattal kapcsolatban, mivel Kassa 2013-ban már betöltötte ezt a szerepet. Dr. Szabó Barna, Hargita Megye Tanácsa hivatalvezetője édestestvérinek nevezte az együttműködést megyénkkel, amit tartalommal kell megtölteni. Jerzy Cypris, a Kárpátaljai Vajdaság Parlamentjének elnöke (Lengyelország) kiemelte, hogy a közös történelem mellett a közös jövő is fontos, amelyről barátokként tudtak beszélgetni a közgyűlés elnökével.

Közben a színpadon Boros Géza adott elő magyar dalokat, a Dance Elit Tánciskola moderntánc bemutatót tartott, a Bodrog Néptáncegyüttes is színpadra lépett, a Diri-Dongó gyermekműsort tartott, a Musical Műhely Miskolc és a Szinva Art Társulat is fellépett. Aradi Tibor – Varga József humoristák műsorát követően a Holdviola, majd zárásként Benkő László és a Megapolis adott koncertet. A délután folyamán hajótúra keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők a Bodroggal.

20160622megyenap7

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!