„Egyre jobb minőséget kell egyre szélesebb körben előállítani…” – Tokaji Március, a Nagykóstoló

A Tokaj Grand Nagykóstolót tavaly tartották meg először Budapesten. A rendezvény idén már Tokaji Március néven zajlik, az érdeklődőket a Corinthia Hotel Budapest 5 csillagos luxushotelbe várják március 19-én.

A rendezvényen közel hetven hegyaljai borászat kóstoltatja borait, de mellettük a térség több olyan minőségi szolgáltatója, mint az Andrássy Rezidencia Wine&Spa vagy az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel is bemutatkozik. A program a Winelovers rendezvények sorában az idei első megmozdulás, a csoport egyik legnépszerűbb eseményéről Harsányi Dávid szervezővel beszélgettünk.

20160312harsanyidavid

A Tokaji Március nem tartozik feltétlen a tematikus kóstolók sorába. Mi a tapasztalat, hogy fogadták a vendégek?
– Egyfajta tematika azért fellelhető, hiszen a tokaji szabályozás alapján leginkább 3-5 fajtáról lehet beszélni, amit a termelők kóstoltatni fognak. A többi rendezvényünkön (Kékfrankos Április, Pezsgő Június, Olaszrizling Október, Bordói November) szintén meghatározzuk a fajtákat. De azért ott is van mozgástér, például az Olaszrizling Októbernél is lehet olaszrizling-alapú cuveeket hozni, sőt 2016-tól a rajnai rizlingek is bemutatkozhatnak. Összességében az a tapasztalat, hogy szeretik a vendégek a tematikus kóstolókat, a szakmabeliek mellett az érdeklődő, borral ismerkedő közönség is nyitott, hiszen a rendezvényen arra is lehetőség van, hogy az egy fajtában rejlő különbségeket megismerjék.

Hogyan fogadják a borászok az ilyen kezdeményezéseket?
– Nagyon pozitív tapasztalataink vannak, most körülbelül hetven borászatról tudjuk, hogy ott lesz a nagykóstolón, de ez a szám még emelkedhet. A Tokaji Március azért került az év elejére, hogy az egész évet meg lehessen alapozni, ismertetni. A borászok mellett fontos az is, hogy a rendezvények, éttermek, szervezetek bemutatkozhassanak az egész borvidékre kiterjedően.

Meg lehet azt határozni, hogy melyik az a közönség, réteg, aki a Tokajit szereti?
– Korábban csináltunk már több kutatást és más felmérés is elérhető erről, valamint tervezünk egy Nagy Bortesztet tavasszal. Ezekből a felmérésekből az derül ki, hogy Magyarországon három borvidék van, ami jelenleg kiemelkedik: Tokaj mellett Eger és Villány.
Széles az a kör, aki szereti Tokaj-Hegyalját, többek között azért is, mert édes bort is kínál, így a borokkal most ismerkedők számára is tud egyfajta opciót nyújtani. A szakembereknek pedig a száraz furmintok vagy az aszúk lehetnek nagyon különlegesek. Tokaj-Hegyalja egy nagyon széles réteget tud megszólítani, ez is indokolja ezt a fajta népszerűséget.

Borral foglalkozó, de nem Hegyalján élő szakemberként is látható az, hogy Tokaj folyamatosan dolgozik azon, hogy kitörjön a „desszertbor” kategóriából?
– Jól halad ezen az úton Tokaj, de ez időbe fog kerülni. Hegyalja sok szempontból itthon és külföldön az édes borokkal alapozta meg a hírnevét, de azzal, hogy egyre szebb tételek készülnek elsősorban furmintból, abszolút van arra esély, hogy a Tokaj név a száraz kategóriában is előkelő helyet jelentsen. Ez fontos lenne, hiszen ha a nemzetközi borvilágban szeretnénk megmutatni Magyarországot tudni kell, hogy a boroknak csak elenyésző része édes. Abban a szakértők egyetértenek, hogy a furmint annyira különleges adottságokkal rendelkezik, ami feljogosítja arra, hogy a világ csúcs fehérborai közé bekerüljön. Ez nyilván sok munkával jár, egyre jobb minőséget kell egyre nagyobb mennyiségben előállítani, fontos hogy a vezető pincészetek mögé a többiek is felzárkózzanak. Ez elindult, sok termelő szép tételt tud felmutatni, hiszen különleges a terroir is, amit egyre inkább a nemzetközi borértők keresnek. A furmint meg tudja mutatni a termőhely különlegességeit, összegségében azt lehet mondani, hogy jók az esélyek. Én bízom benne, hogy külföldön is megállja helyét, ezzel párhuzamosan pedig az a tapasztalatom, hogy a hazai borértő közönség keresi és ismeri ezeket a tételeket, és szép lassan el fognak jutni odáig, hogy a borral ismerkedők is keresi fogják ezt a fajtát.

Mesterkurzusokat is tart a Tokaji Március, ahol több neves borásszal is találkozhat a közönség. Mi ezeknek a célja?
– A mesterkurzusok azt a célt szolgálják, hogy egy kicsit mélyebben meg lehessen ismerni akár egy borászt, akár egy területet. Az a hét mesterkurzus, amit tartunk a Tokaji Márciuson magáért beszél. A Tokaj Oremus fog bemutatkozni egy olyan évjárat kóstolóval, amiben öt száraz bort és öt aszút mutatnak meg, utóbbival egészen 1999-ig visszamennek. Demeter Zoltán mutatja be borait és néhány tételének az esemény lesz a premierje, vele Mészáros Gabriella beszélget. Tokaj-Hegyalján egyre fontosabbak a települések, úgyhogy egy olyan mesterkurzust is tartunk, ahol hét borász tizennégy borát mutatja meg, ezen keresztül azt is látni és érezni lehet majd, hogy az egyes településeken mik a jellegzetességek. A Hétszőlő Birtok bemutatóján a tokaji löszt lehet megismerni, ennek a kurzusnak az érdekessége, hogy a birtokigazgató mellett egy geológus is részt vesz az előadásban. A megújult Tokaj-Kereskedőház Áts Károllyal talán magáért beszél, ő több mint tíz bort fog bemutatni, amit már ő maga készített. De a Nagy Tokaji Borárverésnek illetve a Tokaji Borlovagrendek is lesz bemutatója, illetve ami még érdekességnek ígérkezik az az a program, amiben a tokaji borokat a Sauternes-i borokkal hasonlítja össze Sánta Zoltán. Tokaj-Hegyalján kívül még egy olyan nagy, összefüggő terület van, ahol nagyobb mennyiségben, szinte minden évben készítenek nemes édes borokat, ez a francia Sauternes, amit sok szempontból a világ elsőszámú édes borának tartanak. Mi azonban hisszük azt, hogy a tokaji borok ennél jobbak, amit remélem hogy a bemutató is igazol majd.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!