“Reménykedünk, hogy aki belelapoz, az egy pillanatra elgondolkozik azon, hogy 150 éve hogyan tudott több mint kétszáz ember együtt gondolkodni a borvidéken egy cél érdekében és hogyan lehetne ezt a gondolkodásmódot napjaink részévé tenni.”

Demeter Zoltán borásszal, a Tokaj Alapítvány alapítójával beszélgettünk a szervezet munkájáról, közeli és távolabbi terveiről.

– Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom nagy fába vágta a fejszéjét a Tokaj Alapítvány azzal, hogy újra kiadta a Tokaj-Hegyaljai Albumot. Miért gondolták úgy, hogy ennek a kötetnek újra kézzel foghatónak kell lennie?
Az ember az ünnepeit maga jelöli meg. Egy részük generációról generációra hagyományozódik, másik részüket az adott korban alakítják vagy nevezik meg. Mi az alapítványban úgy ítéltük meg, hogy az album első kiadásának 150 éves évfordulója egy kitüntetett alkalom arra, hogy egy stílusos megemlékezéssel tisztelegjünk elődeink gondolkodó, építő és megőrző munkája előtt. Így született meg a fakszimile kiadvány gondolata. Az albumot díszítő Keleti Gusztáv huszonkét darabos litográfia gyűjteménye és Szabó József térképe külön is elérhető.

– Méltó emléket állítottak a Világörökségi Bormúzeumban is az Albumnak. Fontosnak tartják, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg ezt a kiadványt?
Az album kora egyik legnagyobb presztízzsel bíró tájleíró munkája, Török István és dr. Szabó József szerkesztésében. Négy nyelven íródott, amely mellékletként tartalmazza a borvidék első nagy pontosságú geológiai térképét is. Bátran kijelenthető, hogy egy magyar kultúrtörténeti emlék és borvidékünk írott alapműve, mely a mai kor emberének is tud tartalmában üzenni. Természetesen annak, aki megtanult olvasni – régi üzeneteket.
Köszönjük a helyszín lehetőségét a múzeumnak. Fontosnak érezzük, hogy mindenki tudjon belelapozni az Albumba, meg tudja csodálni testközelből is, ezért egy példányt betekintési lehetőséggel a kiállítás részévé tettünk. Reménykedünk, hogy aki belelapoz, az egy pillanatra elgondolkozik azon, hogy 150 éve hogyan tudott több mint kétszáz ember együtt gondolkodni a borvidéken egy cél érdekében és hogyan lehetne ezt a gondolkodásmódot napjaink részévé tenni.
Az külön öröm számunkra, hogy közösségi térben újra megtekinthető az Album eredeti kiadása. Ritka dolog ez, mert a gyűjtők árgus szemekkel figyelik egy-egy eredeti példány felbukkanását és nem hezitálnak akár egymillió Forintot is adni darabjukért. Köszönet a múzeumok vezetőinek hogy mindenki számára megteremtette annak a lehetőségét, hogy a másfél évszázados kötetet kiválóan megőrzött állapotban csodálhatja meg mostantól bárki a kiállítási térben. A litográfiák és a térkép melléklet is kiállításra kerültek.

2016.09.29.. Demeter Zoltán borász, Demeter Zoltán Pincészet, Tokaj.
Fotó: Móricz-Sabján Simon

– A Tokaj Alapítvány számos más terülten is aktívan dolgozik a borvidékért. Két szobor már van az emlékparkban, de az Önök ötlete, kezdeményezése részeként újul meg a környezet. Mit lehet erről és a folytatásról tudni?
A Borvidéki Emlékpark létrehozása az alapítvány eredeti programjai között is szerepel. Alkalmanként állítunk egy szobrot azok emlékére, akik sokat tettek a múltban, – az elmúlt félezer évben Tokaj világhíréért. Megnevezzük és egy-egy szobrászművész álmodásaként újra magunk közé hozzuk Őket, hogy a kortársi környezet számára tudatosuljon múltbeli létezésük, tevékenységük és egyben a tiszteletadás lehetősége is megteremtődjön. Az elmúlt időszakban két szobrot állítottunk – dr. Szabó József és Paracelsus – de a jövőben domborművekkel is kiegészül majd a park. Az első elkészítésére Melocco Miklós Kossuth díjas szobrászt nyertük meg, mely Bél Mátyásnak fog emléket állítani. A múzeumban a kiállítás részeként részletesen lehet olvasni azok életútjáról és tokaji szerepéről, akiről a parkban megemlékeztünk.
A park is megújul az idén, melynek finanszírozási hátterét a Magyarország kormánya biztosítja. Köszönettel tartozunk Héjj Dávidnak, a borvidék fejlődéséért munkálkodó Fejlesztési Tanács Elnökének, miniszterelnöki biztosnak, aki lelkesedésünk mögé állt. Élénkítő látni azt, hogy egy civil kezdeményezés a városba tud vonzani 69 millió forintnyi állami támogatást önkormányzati célzott felhasználással, mely egy európai színvonalú kultúrnegyeddé formálhat egy fontos vidéki város megjelölt városrészletét. A tervezés Farkas Pál és Rudolf Mihály keze munkája, de mind Melocco Miklós, mind az alapítvány segítő tanácsokkal vesz részt az átalakulásban. Reménykedünk, hogy az épített környezet a kor igényét ki fogja elégíteni. Elképzeléseink szerint a parkot szeretnék olyan élettel feltölteni, melynek főszereplői a Tokajiak, a városba látogató és a borvidékre kíváncsi vendégek. Hangulata pedig azokat a békeidőket idézi, amely korban az emberek fejében komoly gondolatok születtek, amikor az emberek keresték és tisztelték egymás társaságát.

December 27-én egy Ghymes-koncertre is várják a vendégeket a római katolikus templomba illetve a Kossuth térre. Hogyan jutott eszükbe ez?
A Kossuth díjas Ghymes nem volt még Tokajban. Eljött az ideje, hogy itt legyen.
Valójában szeretnénk kicsit rávilágítani arra, hogy a minőségi kultúra és a Tokaji bor félezer éves üzenete egy egységet képez. Vannak dolgok, amik most születnek és Tokaj az a meghatározó hely volt és hisszük, hogy ma is az a hely a világban, amely a dolgok születésének pillanatainál is joggal van jelen és a korunkat formáló akaratok el is várják, hogy jelen legyen. Hogy ez megvalósuljon, ahhoz a jelenben kell élnünk, felismerni lehetőségeinket és értékeinket.
A Ghymes Karácsonyi koncertje azon magas kultúra megjelenítése, amely olyan mélységi üzenetet képezhet ebben a vallási és történelmi környezetben, amelyhez hasonlót évszázadokon át büszkeséggel ünnepelve élt meg az előttünk járt generációk sora. Ennek a hagyományát szeretnénk ez év Karácsonyán Tokajban lerakni.
Az együtteshez csatlakozik a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola rögtönzött, de annál lelkesebb gyerekkórusa. Megható volt a szülői és a gyermek közösséget látni, ahogy egy emberként felismerték az alkalom egyediségét és Tokajban és Tokajnak tartották meg ezt a megjelenési lehetőséget.
A koncert fővédnöke Soltész Miklós államtitkár úr.
Akinek nem lesz lehetősége a koncertet a templomban megtekinteni, azok a főtéren élő kivetítésben megnézhetik 17 órától. Mindenki vendégünk egy meleg teára, egy pohár forralt borra. Terveink szerint egy rövid koncertfilmet is készítünk, amely reméljük, hogy a borvidéken mindenki tetszését elnyeri majd.
Reménykedünk, hogy Tokaj és a borvidék lakossága érdeklődően fordul a felvidéki zenekar Karácsony köszöntője felé és ezen a másfél órás “utazáson” mindenkit el fog érni a Karácsony üzenete.
Köszönjük Kertész Ferenc atya nyitottságát és Kovács Zoltán iskola igazgató úr felismerő támogatását.
A koncert megrendezéséhez köszönjük a Colas, az EMMI és a Tokaji Önkormányzat anyagi és technikai segítségét.
Mindenkinek kívánunk jó szórakozást és Áldott Karácsonyi Ünnepeket.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!