A Crescendo Nyári Akadémia első hete

A 13. Crescendo Nyári Akadémia július 25-i Megnyitó ünnepélyét követően másnap reggel elkezdődött a szakmai munka. A szóló órák mellett mindig különleges lehetőség a diákoknak részt venni a kis- és nagy együttesek munkájában.

Elindultak Dvořák IX. szimfóniájának a próbái, a tutti- és szólampróbái. A kamaraegyüttesek próbái és repertoárja szintén remekműveken alapul, kezdetét vette például Mozart Klarinétkvintettjének próbái, Bach és Vivaldi versenyműveinek feldolgozása. A triók, vonósnégyesek, szonátapárosok, zongora négykezesek legszebb dallamai inspirálják a csoportok közös munkáját. Mindezek mellett operajelenetek megtanulása, próbálása és kidolgozása vette kezdetét, valamint a Crescendo Nyári Akadémia kórusa és karvezetői is elkezdték munkájukat. Mateus Dela Fonte gitárművész “Choro” workshop-ja a brazil zenét hozta közelebb a különböző kontinensről érkezett vendégekhez.

Több hangversenyre is sort került az első héten: Kruchió Eszter (hegedű), Rose Chen (zongora) és Tarjányi Krisztina (színművész) zenés irodalmi estje csodálatos nyitánya volt a Crescendo Fesztiválnak. Ifjú tehetségeink, Ambrusz Előd Gábor (zongora), Mohácsi Vilmos (nagybőgő) és Ripka János (gordonka) közös briliáns hangversenye bizonyítja, hogy a virtuozitás mellett már fiatalon különleges zenei élményt képesek nyújtani előadóink. A hétvége során a Bormúzeumban tartott koncertünkön további ígéretes tehetség mutatkozott be Tokaj város közönsége, a kultúrát preferáló érdeklődő turisták, valamint a Crescendo Nyári Akadémia többi vendége előtt. A Református Templomban tartott Kreatív Istentisztelet a hit és a művészet találkozási pontján az örökkévalóság értékrendjét és annak aktualitását hivatott hirdetni és alátámasztani. A helyi gyülekezetek vasárnapi istentiszteleteinek rendjébe zenei előadónk is betársultak, énekes, nagybőgős, fuvolista, klarinétos, kürtös növendékeink szólódarabjai zenei ihletettséggel járultak hozzá a prédikáció befogadásához.

A Crescendo Nyári Akadémia során a szakmai munka mellett idén is nagy hangsúlyt kaptak a közösségi programok. Reggelente a Tune in során az élet különböző területeivel kapcsolatban kapnak útmutatást tanáraink, diákjaink és vendégeink egyaránt, esténként ezek a témák kiscsoportos beszélgetéseken kerülnek feldolgozásra. Az előadások a kreativitás különböző témaköreit érintették: A kreativitás mint életstílus, A kreativitás eredete, Kreativitás és félelem, Kreativitás és kegyelem. A művészi pályán felmerülő kérdésekre személyes konzultációval, műhelymunkán történő részvétellel, és kutatásokon alapuló eredmények bemutatásával kaphattak útravalót résztvevőink Sara Ascenzo, a Royal College of Music munkatársának közreműködésével.

Témakörök: A lámpaláz kezelése, Hatékony gyakorlási stratégiák, Az előadói memória fejlesztése. Mindig nagyon népszerű eseményünk a tanári interjú, ahol tanárink élettörténetei, humoros sztorijai, a közönségtől kapott kérdések megválaszolása tette egyedivé egyik esténket. Delta David Gier amerikai karmester, Jozef Luptak szlovák csellóművész, Dag Anders Eriksen norvég hegedűművész, Sylvia Thereza brazil zongoraművésznő és Janis Porietis lett származású trombitaművész közel hozta hozzánk az európai és tengerentúli művészek különböző, de a legfontosabb pontokban mégis megegyező életét.

 

A Crescendo nyílt programjait itt találja!

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!