Borkiválóságok Könyve: Csak Tokajban vannak „ötcsillagos borok”

Hasznosnak tartják és egyre többen felismerik az az ingyen marketingnek a lehetőségét, amelyet a borkiválóságok könyvében való megjelenés jelent – erről a Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke beszélt azon a sajtótájékoztatón, amin a Borkiválóságok Könyve-Fehérborok 2015 című kötetet mutatták be.

Az MTI híradása szerint a földművelésügyi miniszter kijelentette: A magyar borok minősége egyre javul és ezt külföldön is elismerik. Fazekas Sándor elmondta, hogy az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré válik a most rendelkezésre álló adatok alapján.

A Nemzeti Borkiválósági Program 2013-ban indult és Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint egyre sikeresebb. Ez a kötet az ötödik, amelyben közzéteszik az érdeklődők számára a magyar borkiválóságokat. A mostani harmadik, fehér borokat tartalmazó kötet – eddig két vörös borokat bemutató könyv jelent meg – nemcsak magyar nyelven, hanem angolul is tartalmaz információkat.
A programot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a kezdetektől fogva támogatta, a mostani borkiválóságok könyve az első, amely a HNT finanszírozásában kerül a nagyközönség elé.
Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta nagy eredménynek tartja azt, hogy egyre több borász és pincészet ismeri fel annak az ingyen marketingnek a lehetőségét, amelyet a borkiválóságok könyvében való megjelenés jelent. Ezeket a köteteket ugyanis elsősorban kiállításokon és más nagy rendezvényeken terjesztik. Horkay András megjegyezte: amennyiben a tokaji aszúkat és a pezsgőket tartalmazó kötetet is a borkiválóságok könyveihez számolják, úgy a megjelent kiadványok száma már hat.

 

Interneten is olvasható
A Borkiválóságok Könyvébe (ami ide kattintva on-line is olvasható) 544 tételt jelöltek, ebből a bírálók 265 tételt választottak ki. Az ötcsillagos kiválóságok közé csak tokaji édes borok kerültek a hazai fehérborok közül: Szarka Pince – Enikő Tokaji Cuvée 2013, Pajzos Megyer Pincészet – Pajzos Tokaji 5 puttonyos Aszú 2006, Erzsébet Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2010, Patricius Borház – Patricius Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006, Oremus – 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2006.

219 bor háromcsillagos, 41 bor pedig négycsillagos kategória-besorolást kapott, a számokra kattintva a listát is láthatja.

forrás: HegyaljaInfo

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!