Boldog és bölcs Tokaj legidősebb embere

A hosszú élet titka a munka, állítja Kárász József, aki a Vízügynél dolgozott raktárosként és innen is ment nyugdíjba.

Józsi bácsi 1918-ban született a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen településen, majd Tarcalon lakott, később költözött Tokajba. Sokgyermekes családból származik, de testvérei elhunytak. Kétszer házasodott, ám mind a két asszony eltávozott már, nevelt lányát Erzsébetet és vér szerinti gyermekét Józsefet is eltemette.

Fia halála összetörte, megviselte, hogy utódjának csak ötven év jutott, magába zuhant és alig váltott szót másokkal, környezete azt hitte elérte a vég, de az edzett lelkű Józsi bácsi, aki a világháború mellett számos politikai rendszert is átvészelt már, túlélte a csapást.

Még most is hasznos tanácsokkal vértezi fel csevegőpartnereit, és még mindig csillogó szemmel csodálja környezetét.

Századik születésnapján hétfőn Tokaj jegyzője és vezetője is köszöntötte a szociális otthonban élő öregurat, akinek az ajándékok mellett a miniszterelnök ¬üdvözlőlevelét is átadták.

Emlékek
– Megérintő élmény százéves emberrel beszélni. Józsi bácsi sok emléket idézett fel a nagyszüleimről, jól ismerte a felmenőimet és még bölcs tanácsokat is kaptam – sorolta Posta György polgármester.

– Nehéz mesterség ez fiam, nyomják az embert lentről és fentről is. Mindenkinek nem tudsz megfelelni, mindig lesznek elégedetlenek – mondta az idős úr a városvezetőnek.

forrás: ÉM-JA
fotók: Erdős József

 

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!