Bemutatta könyvét Májer János

Huszonhét év Tokajért – Szolgálatom története című könyvét mutatta be Májer János a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában. A várost a 2014-es önkormányzati választásig a rendszerváltástól irányító nyugalmazott polgármester kötetében a közel harminc év munkásságát foglalja össze.

Az először tanácselnökként majd pedig polgármesterként Tokajt vezető Májer János a kötetbemutatón elmondta, célja volt, hogy a poros nagyközségből olyan várost építsen, ami méltó a hírnevéhez. Elmondta, nyugdíjas éveiben a rászakadt szabadidő hasznos eltöltése, illetve a számos megkeresés hatására kezdett bele munkássága krónikájába. Három-négy hetet dolgozott a könyvön, majd „a kézirattal” felkereste Sáray Lászlót, a Tokaji Írótábor egykori titkárját. Ő hozta össze Somorjai Lehellel, a kötet szerkesztőjével, aki a leírtak harminc százalékát „kifésülte” belőle. Májer János hozzátette, a következő „huszonöt százalékot” már a kiadó munkatársa törölte a kéziratból, ráadásul olyat, amihez ő mint szerző ragaszkodott volna. Ezt követte a tördelés, a fényképek kiválasztása, majd két-három hetet követően el is készült a kötet a nyomdában. A nyugalmazott polgármester hozzátette, a munkában sokat segített, hogy még hivatali idejében rendszeresen megjelentették a „Tokaj négy éve” kiadványokat, ami hasznos információkkal szolgált a visszaemlékezéshez.

A könyv szerzője a bemutatón szólt a rendszerváltás előtti évekről is, arról, hogy hogyan lett tanácselnök. Szó esett az 1990 utáni időszakról is, valamint, hogy milyen tudatos fejlesztési terv alapján kezdte el a munkát. Elmondta, fontos volt számára a helyi egészségügyi ellátás- és az oktatási intézmények korszerűsítése is. Sikerült először egy kisebb szakrendelőt kialakítani a Bethlen Gábor utcán, majd ezt egy jóval nagyobb, ma is sikeresen működő egészségügyi központ követte. Megépült a Gróf Széchenyi István kollégium, az általános iskola tornacsarnoka, majd a korszerű gimnázium, általános iskola és a kereskedelmi középiskola is új épületet kapott. A kultúra is kiemelt terület volt Májer János számára, először a könyvtár költözhetett méltó helyre, majd új funkciót kapott a zsinagóga, megépült a Paulay Ede Színház és a Fesztiválkatlan is.
A nyugalmazott polgármester a bemutatón kiemelte, huszonhét éven át vezette a várost és bízott abban, hogy nyugdíjasként pihenhet és élvezheti a szabadidőt. Hozzátette, az utolsó önkormányzati ciklusban egy olyan testülettel kellett dolgoznia, ahol az őt támogató képviselőkkel kisebbségben maradt, ez rendkívül megnehezítette a munkát. Elmondta, a határozatokat nehezebb munkával ugyan, de így is sikerült „átvinni”, s ekkor döntött úgy, hogy neki erre már nincs szüksége…

Májer János könyve kereskedelmi forgalomba nem kerül, a szponzorok közreműködésének köszönhetően azonban ingyenesen megkaphatták a bemutatón részt vevők.

fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!