Az Országzászlónál emlékeztek

Az Országzászlónál emlékeztek a trianoni békediktátum 98. évfordulójára Tokajban. Az emlékművet felújító és azóta is gondozó Tokaji Országzászlóért Egyesület szervezésében már több mint tíz éve emlékeznek meg Magyarország területi és lakossági megcsonkítására. A megemlékezésen részt vett a Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője és Posta György Tokaj polgármestere is.

Az I. Világháború vesztes résztvevőjére, a Magyar Királyságra kényszerített trianoni békeszerződésre emlékeznek országszerte és a mai határokon túl is június negyedikén. A nemzeti emléknapon a világ magyarsága arra emlékezik, az anyaország területének kétharmadát (közel 200 ezer négyzetkilométert), lakosságának pedig egyharmadát (3,3 millió lakos) vették el egy tollvonással.

A tokaji megemlékezésen Sajtos László köszöntette a megemlékezőket, a Himnuszt Ringer István tárogatós kíséretében énekelték el. Koncz Ferenc országgyűlési képviselő ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy sokáig nem volt szabad megemlékezni.
„Mohács után a magyarság legnagyobb tragédiája Trianon” – emelte ki a politikus. „Szinte kivétel nélkül minden magyar családnak van kapcsolata a határon túl reked nemzetrészekkel. Ezzel hosszú éveken keresztül nem illet dicsekedni, nem volt szabad beszélni róla. Ezen kellett változtatni” – tette hozzá Koncz Ferenc. Hangsúlyozta, ez az ország újra lábra tudott állni annak ellenére is, amilyen súlyos veszteségek érték, elég csak arra gondolni, hogy a terület és lakosság mellett az ipari erőforrások 68 százalékától szabadították meg az országot.

Posta György polgármester köszöntőjében azt mondta a kormányzat fontos üzenetet adtak a határon túli magyaroknak azzal, hogy június 4-ét emléknappá nyilvánította. Méltatta a Tokaji Országzászlóért Egyesülte munkáját és köszönetét fejezte ki azért, hogy az egyesület felújította és a megemlékezések megtartásához méltóvá tette az emlékművet.

A megemlékezésen Ringer István tárogatódallamait hallgathatta meg a közönség, majd az egyesület elnöke, dr. Simon Csaba emlékezett vissza a 98 évvel ezelőtt történtekre. Dr. Kis Imre József Attila versét szavalta el, majd a római- és görögkatolikus, a református, az evangélikus és az ortodox egyház helyi képviselői mondtak áldást. A Nemzeti Összetartozás Napján a tokaji polgármesteri hivatal, a tokaji járási hivatal, a Tokaji Múzeum, a Kulturális és Konferencia Központ, a Fidesz tokaji csoportja valamint az Országzászlóért Egyesület képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!