Az egyetlen összművészeti fesztivál lesz a Zempléni

Bár számos fesztivál elmarad idén a koronavírus okozta járvánnyal összefüggésben, a Zempléni Fesztivált a megszokott időpontban és minőségben megtartják.

Idén augusztus 14. és 23. között rendezik meg a Zempléni Fesztivált. A huszonkilencedik évébe lépő rendezvénysorozaton több mint ötven koncerttel, előadással és kiállítással várják a látogatókat. A programok többségét ugyan idén is a komolyzenei koncertek adják, de a jazz, a színházi és irodalmi események mellett illuzionista előadást is szerveznek.

– Nem lesz idei szegényesebb fesztivál az eddigiekhez képest, több mint egy tucat települést vonunk be a programjainkba, ahol összesen harminc helyszínen mintegy hatvan program valósul meg a fesztivál tíz napja alatt – mondta el Turjányi Miklós. A fesztiváligazgató hozzátette, rendelkezésre állnak a források arra, hogy a közel harminc éves múlttal bíró programsorozatot megtartsák, köszönhetően a minisztériumi támogatásnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak és a szponzoroknak.

– A Zempléni Fesztivál egy szimbóluma lesz az idei nyárnak. Igazán összművészeti és széles közönséget megszólító nyári fesztiválból a Zempléni lesz az egyetlen Magyarországon. Lesznek persze zenei fesztiválok vagy bizonyos szakmai ágakat érintő rendezvények mindnyájunk nagy örömére, de igazi nagy, számos műfajt érintő csak a Zempléni – tette hozzá Hollerung Gábor művészeti vezető. A Liszt Ferenc díjas karmester kiemelte, ők maguk is várják már a fellépési lehetőséget, a Budafoki Dohnányi Zenekar sem tudott koncertezni az elmúlt három és fél hónapban. Ők egyébként a fesztivál nyitó- és záró hangversenyét is adják majd. Előbbi a sárospataki Rákóczi várban Beethoven zongoraversenyéből és Dvorják VIII. szimfóniájából áll majd, míg a záróakkord szintén Sárospatakon a Wéberer Sportcsarnokban Mozart Don Giovanni operájának szcenírozott és újragondolt változatát mutatják be Guido Mancusi vezényletével.

Tokajban egyebek mellett az István a király rockopera koncertváltozatát, az Illiózió mesterei című illuzionista showt és Rúzsa Magdi koncertet szerveznek, Szerencsen pedig Haydn, Mozart és Beethoven egy-egy kompozíciója csendül fel. Sátoraljaújhelyen egyebek mellett a trianoni döntés századik évfordulója kapcsán a Lavotta Kamarazenekar az elszakított területek egy-egy magyar zeneszerzőinek műveiből állítja össze hangversenyét. Idén is lesz „Egy nap Mádon” program, ahol többek között Bereményi Géza tart estet egykori szerzőtársára, Cseh Tamásra emlékezve. Tarcalon a friss Kossuth –díjas Várjon Dénes zongoraművész lép fel, Tolcsván pedig a református templomban csendülnek fel Bach művei.

A megszokott jazzkoncerteket is megrendezik a sárospataki borteraszon, lesznek gyermekprogramok valamit több egyéni kiállítás és tárlat is.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!