Az államalapításra emlékeztek

A Kossuth téri Jézus Szíve római katolikus templomban tartott szentmisét követően a város főterén emlékeztek meg az Államalapítás ünnepére Tokajban és a helyben működő öt keresztény történelmi egyház vezetői szentelték és áldották meg az új kenyeret.

A görög- és római katolikus, a református, az evangélikus és az ortodox felekezetek papjai és lelkészei egyöntetűen a kenyér, mint az étel szimbólumának fontosságára hívták fel a figyelmet. Elmondták, hagyományosan az új kenyér ünnepe is augusztus 20-a, ennek kapcsán elhangzott: az, hogy kenyeret -ez által ételt- tehetünk az asztalra az egyik legfontosabb dolog a mindennapokban, amiért hálásnak kell lennünk.

Posta György a történelmi eseményeket elevenítette fel. Beszédében a polgármester kiemelte, István király volt, aki országunkat megszilárdította és a keresztény értékrendnek köszönhetően európaivá tette.
– A helyes út csakis a Szent Istváni út lehet, úgy kell élnünk és dolgozunk, olyan országot, várost és közösséget kell teremtenünk, ami nem tér le a több mint ezer éve kijelölt útról. Ahhoz, hogy államalapítónkat követni tudjuk erős hit, állhatatosság és bátorság kell – fogalmazott a polgármester. Ünnepi beszédében hozzátette, az ezer éves országnak Tokaj szerves része volt. – Tokaj 2023-ban lesz 950 éves, így közel egy idős a település a Szent Istváni művel. S ha Turzul vezér legendáját is elfogadjuk, akkor még idősebb is – tette hozzá a polgármester.

Posta György ünnepi beszédében köszönetet mondott, hogy a lakosok bizalmával öt éve vezetheti Tokajt. Ugyanakkor megköszönte elődeinek is a városért tett munkáját, akik igyekeztek alkotni az utódkornak.
– Tokaj valóban felírta magát Európa térképre. Ez ahhoz képest, hogy alig négyezres kis közösség vagyunk nagyon nagy szó. A város megtalálta saját kulturális arculatát és jól ismerte fel, hogy melyek azok a rendezvények, amelyek a szórakoztatás mellett élményt és értéket is adnak – emelte ki a polgármester. – A Fesztiválkatlan öt év alatt olyan liturgikus rendezvényhelyszínné nőtte ki magát, amelynek műsoraihoz már sok vendégünk igazítja tokaji programját. De ugyan ez mondható el a Tokaji Bornapokról, a Szüreti Napokról vagy éppen a Crescendo- és a Zempléni Fesztivál programjairól. Ilyenkor megtelik a város és ugyan néha bosszankodunk a parkolóhelyek hiánya miatt, mégis büszkeséggel tölt el minket, hogy ilyen sokan kíváncsiak Tokaj kínálatára. Legyünk büszkék rá, hogy színházunk, Kulturális és Konferencia Központunk, múzeumaink, könyvtárunk programjai, a Tokaj Kincse Egyesület kezdeményezései, a borászati- és gasztronómia vállalkozásunk rendezvényei pezsgő és színes kulturális életről tesznek tanúbizonyságot – tette hozzá.

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője is az ezeréves haza dicsőségéről szólt. Azt mondta, ez a legmeghatározóbb ünnepünk.

– Ez a nap volt alkotmány és az új kenyér ünnepe, de régen Szent Istvánról nem „illett” beszélni. Az ünnepet mégis leginkább a vidék Magyarországán ünnepelték, ott tudták és merték kimondani, hogy miről is szól augusztus 20-a – hangsúlyozta a képviselő. – Szent István egy olyan hatalmat hozott létre Európa szívében, amire azóta is tudunk támaszkodni. A Szent Istváni mű azt üzeni a mostani magyarságnak, hogy az egyéni érdek mindig alárendelő a közösségi, nemzeti érdek alá. Ez az üzenet a mai napig él és azt jelenti, hogy az összefogással a mai napig előre tudunk lépni. Amit István épített az a mai napig is itt van, ellenére annak, hogy a trianoni tragédia óta egy része már nem tartozik az országhoz – tette hozzá Koncz Ferenc.

A megáldott és megszentelt kenyeret Posta György polgármester szelte meg, az ünnepségen részt vevők is megkóstolhattak. A program zárásaként Együtt az ország címmel rockopera, musical és operett részleteket hallgathatott meg a közönség az ünnep jegyében.

fotók: Oláh Petra

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!