Az államalapításra emlékeztek Tokajban

Államalapításunkat, valamint az új kenyér napját ünnepelték Tokajban augusztus 20-án a Paulay Ede Színházban.

A megemlékezésen Posta György mondott ünnepi beszédet. A város polgármestere ebben kiemelte, „három nemzeti ünnepünk közül egyedül augusztus huszadikára nem vetődik a gyász árnyéka”.
Hozzátette, uralkodása alatt ötven vármegye és tíz püspökség mellett megalapította a magyar királyság új királyi székhelyét, Székesfehérvárt, pénzt veretett, templomok építését szorgalmazta valamint független politikusként jó viszonyt ápolt az európai uralkodó házakkal, a bizánci császárral és a német birodalommal. A városvezető ünnepi beszédében megemlítette, hogy az idei év Szent László király emlékéve is, aminek egy kellemes, de ugyanakkor szomorú tokaji szála is van. A nemrégiben elhunyt Makoldi Sándor festőművész a nagyváradi várban Szent László legenda címet viselő kép-ciklusával adózott a lovagkirály emléke előtt.
Posta György a történelmi szálat is kiemelte. 1092 májusában zsinatot tartottak a Szabolcsi Földvárban, ami kapcsán helytállóan feltételezhetjük, hogy a király utazásai során érinthette Tokajt, bár ekkor inkább Hímesudvarnak vagy Kőrévnek nevezhették a települést.

A polgármester ünnepi beszédét követően a történelmi egyházak képviselői áldották és szentelték meg az új kenyeret. A hagyományokhoz hűen a római- és görögkatolikus, a református és az evangélikus vallási vezetők imái után a város első embere szelte meg a kenyeret.

Az ünnepi műsorban a Rege Együttes zenés irodalmi műsorát, majd a Folkfusion Band koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. A városi megemlékezést a Paulay Ede Színház melletti térről fellőtt tűzijáték zárta.

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!