Tokajbusz néven indít új járatot a Volán Hegyalján. Az egyelőre kísérleti jelleggel indítandó busz pénteken és hétvégenként közlekedik Szerencstől Tokajig, érintve Rátkát, Tállyát, Mádot és Bodrogkeresztúrt, valamint Tokaj és Tarcal között is indul egy járat. A kezdeményezés a térségben élők illetve az itt kikapcsolódók közlekedését segíti, hiszen ezen a viszonylaton eddig nem volt ilyen lehetőség. A tokaji vasútállomáson tartott bejelentésen Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője mellett részt vett Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár, Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, Posta György Tokaj polgármestere, valamint Pafféri Zoltán – MÁV–Volán-csoport elnök-vezérigazgatója és Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.



A sajtótájékoztatón Posta György üdvözölte a kezdeményezést, mint mondta: most már lehetőség nyílik arra, hogy a térségbe látogatók illetve az azt bejárók közül nem kell valakinek „feláldoznia magát, mint sofőr”, hanem mindenki megkóstolhatja a tokaji borokat. Hozzátette, külön köszönetét fejezte ki, hogy mintegy két év után a Tokaj Intercity vonat újra a városon halad keresztül (eddig Sátoraljaújhely-Szerencs viszonylatban közlekedett).

Vitézy Dávid, a TIM közlekedésért felelős államtitkára kiemelte, a borvidék vasúti összeköttetése a fővárossal vagy más nagyvárosokkal kiváló, hiszen ezen a vasúti fővonalon naponta számos Intercity járat is közlekedik.



– A most induló Tokajbusz ezekhez az Intercitykhez kapcsolódva járja be a borvidéket és teszi elérhetővé a turisztikailag legfrekventáltabb településeket, a pincéket és biztosít egy ütemes kiszolgálást azoknak az utasoknak, akik busszal járnák be a környéket – emelte ki az államtitkár.

Mérföldkőnek és fontos üzenetnek nevezte a bejelentést Koncz Zsófia miniszterhelyettes. A térség országgyűlési képviselője szerint nagyon fontosak ilyen kezdeményezések, hiszen Tokaj-Hegyalja és a Zemplén kiemelt turisztikai övezet. Ugyanakkor a 37-es számú főút Szerencsig történő négysávosítása is a közlekedőket segíti.



– Ez a busz fontos üzenet a térségben. Aki felül erre a járatra, az a világörökségi magterület jelentős részére könnyedén eljuthat. Ugyanakkor a kerékpárút hálózatot is jelentősen fejlesztjük, ami szintén egy remek alternatíva a közlekedésre itt – tette hozzá Koncz Zsófia miniszterhelyettes. Egyúttal kérte a helyi polgármestereket, szállásadókat, vendéglátókat és egyéb turisztikai szolgáltatókat is arra, hogy terjesszék a Tokajbusz adta lehetőséget a lakosság és vendégeik körében, mint lehetőséget.



A busz kísérleti jelleggel augusztus 5. és október 29. között péntekenként és hétvégén közlekedik. A járatra váltható „Borongló” elnevezésű egynapos jegy ára 590 Ft, a háromnaposé pedig 1190 Ft. Fontos, hogy ezek a jegyek nem csak a Tokajbuszra, hanem a településeket magába foglaló zónán belül a vonatokon és a többi autóbuszon egyaránt felhasználható.