Hagyományosan a városvezetővel tartott beszélgetéssel vette kezdetét az idei „Hétfő este a könyvtárban” című programsorozat. Posta György a vállalkozói köszöntéshez hasonlóan szólt a befejezett, a folyamatban lévő és a hamarosan induló fejlesztésekről valamint az aktuális kérdésekről is.

 

A polgármester  bemutatta az elmúlt időszak megvalósult beruházásait, külön kiemelte a kertvárosi részben megvalósult fejlesztéseket. Ennek részeként, többek között felépült a bölcsőde, fejlesztették az óvoda udvarát, valamint tető és csoportszoba fejlesztést valósítottak meg. Felújították a Mező utcát és Deák Ferenc utcát valamint járdát építettek a Petőfi utcán. A Binét árok kapacitását bővítették, az ott élők veszélyérzetét csökkentve ezzel. A Tanuszoda építés a Csutkai-Tenkács Ház kialakítása, a Klapka és Gróf Apponyi út sarkán a park és parkolók kialakítása, új játszótér építése a Tokaji Ferenc Lakótelepen,  mind-mind az itt élők  igényeinek kielégítését szolgálják. A Kistokaji városrészre az elmúlt két ciklusban több mint 770 millió forintot költöttek, hozzátette, tisztában van azzal, hogy ebben a városrészben korszerűsíteni kellene további útszakaszokat is. Az ezekre való források megteremtésén pedig folyamatosan dolgoznak, keresik a lehetőségeket.

A beszélgetésben elmondta, milyen további projektek állnak befejezés előtt a Zöldváros projekt részeként valamint ennek folytatásaként újabb beavatkozásokat terveznek, amire a már megnyert forrás rendelkezésre áll.

Szólt a belvárost érintő fejlesztésekről is, kiemelve, hogy több, a főtér és annak közvetlen környezetében lévő épület magántulajdonban és az azok megújításával kapcsolatos információk még év elején nyilvánosak lesznek.

Tokaj egészségügyi helyzetével kapcsolatban elmondta, a megváltozott finanszírozási rendszer nagy kihívás elé állítja az önkormányzatot a Dombi Sámuel Járóbeteg Szakellátó kapcsán. Kiemelte, a képviselőtestület döntött arról, hogy saját forrás hozzátételével biztosítja a működését az intézménynek. A házi- és gyermekorvosi helyzetre utalva pedig elmondta, egyelőre tartós helyettesítéssel tudják megoldani azt, hogy legyen egyáltalán orvos a körzetekben. A praxisok pedig magántulajdonban vannak, így az önkormányzat nehezen tud bármilyen ráhatást gyakorolni. Ugyanakkor hozzátette, a gyermekorvosi körzet tulajdonjoga tavasszal száll vissza a városra, ha addig nem sikerül értékesíteni azt. Posta György azt mondta, erről már egyeztetett az örökösökkel és dolgoznak azon, hogy sikerüljön állandó orvost találni.

Az 1. számú háziorvosi körzettel kapcsolatban hozzátette, a praxis tulajdonosa Dr. Lengyel Mónika háziorvos. Az ellátást jelenleg itt is tartós helyettesítésben oldják meg. Folynak az egyeztetések: amennyiben a tulajdonos nem tudja értékesíteni a praxist és a tulajdonjog átszáll az Önkormányzatra, hogyan fogja működtetni a továbbiakban. Az Önkormányzat elkötelezett az ellátások megtartásával tovább működtetésével kapcsolatban.

A városvezető bemutatta a város bevételeinek alakulását az IFA és Iparűzési adóbevételek növekedését. Elmondta, hogy az elmúlt 3 évben nem volt a városnak hitelfelvételre szüksége, a város mérlege pozitív ami bizakodásra ad okot, hozzátette ez mindannyiunk sikere.