Több elismerést is átadtak a hétfőn tartott városnapon a Paulay Ede Színházban. Évtizedes hagyomány, hogy Tokaj a Magyar Kultúra Napján a Tokaji Írótáborral közösen ünnepel.

A város- és kultúra napi ünnepség az idén 35 éves Tokaj Város Vegyeskarának hangversenyével vette kezdetét, majd Takács Gergő a Tokaj Hegyalja Egyetem (THE) Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja szavalta el Nemzeti Imánkat.

Az eseményen Posta György polgármester ünnepi beszédében értékelte a város 950. jubileumi évét. Kiemelte, a szűkös költségvetés ellenére sikerült egy méltó eseménysorozatot szervezni, amiért köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett benne. Beszédében leszögezte, a városi intézmények mellett számos társszervezet, civil egyesület is hozzájárult ahhoz, hogy méltón ünnepelje Tokaj 950. évfordulóját. A városvezető Dr. Dankóné Patkó Kornéliának, Dr. Dankó Józsefnek és Dr. Fintor Gábornak emléklapot adott át munkájukat megköszönve.

A polgármester az elmúlt évek fejlesztéseit is értékelte. Kiemelte, sok beruházás valósult meg Tokajban, de az elkövetkezendő időszakban további, mértékét tekintve óriási volumenű projektek is elkészülnek. Hangsúlyozta, olyan történelmi lehetőség előtt áll Tokaj, amely jelentősen meghatározza a város és a térség jövőjét. Beszédében bejelentette, az idei önkormányzati választásokon újraindul a polgármesteri címért.

Dr. Soltész Márton, a Tokaji Írótábor Egyesület társ-alelnöke, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, a THE adjunktusa, a Kertész Imre Intézet tudományos igazgatója beszédében kiemelte, Sáray László az Írótábor nyugalmazott titkára kezdeményezésére húsz éve ünnepli Tokaj A Magyar Kultúra Napját. Hozzátette, az idei tanácskozás témája a „Szabadság és autonómia” lesz augusztus 12. és 15. között.

Az ünnepség zárásaként adták át a város elismeréseit. Tokaj város díszpolgára lett Bodonyi Csaba volt főépítész, Várhelyi Gyula helytörténész, a művelődési ház volt igazgatója és prof. dr. Kisvarsányi Géza (posztumusz) geológus. Tokaj város kultúrájáért kitüntetést kapott Szabóné Fiák Ilona könyvtáros, Fincziczki Zsoltné rendezvényszervező, Szegedi Márta idegenvezető és Tereminé Szegedi Zsuzsanna óvónő. Tokaj büszkesége elismerésben részesült Hudák István kádármester, Holló József cukrászmester és Turbucz István órásmester. Az Önzetlenül Tokajért kitüntetést Tóvizi Tamás mentőtiszt, a tokaji mentőállomás vezetője kapta. Az év sportolója címeket Borbély Patrik és Major László egykori labdarúgók, a Tokaji Teremtorna Bajnokság szervezői valamint Levik Boldizsár és ifj. Vajthó Jenő teqball játékosok kapták.