A napokban nyílt meg az a rendhagyóan szép és elegáns kiállítás, amely Béres Béla (1912-1997) tokaji plébános, kiváló borász és értékmentő műgyűjtő életútját van hívatva bemutatni. A tárlat olyan nagyszerűen, valósághűen jeleníti meg dolgozószobájának enteriőr hangulatát, hogy szinte a lelkipásztor úr társaságában lehetünk. A térben megjelenő embermagasságú portréjának kontúrjai, a modern technika segítségével látható mozgóképes arcképe és „megszólaló hangja” varázslatos közelségébe engedik a szemlélődő látogatót. Így ez a kiállítás - hála a múzeum valamennyi munkatársának és a közreműködőnek - olyan jól sikerült, hogy valójában meg is szólal!

A tárlaton bemutatásra kerülnek továbbá azok az értékes műtárgyak egyes darabjai, amelyet 42 évvel ezelőtt Béres Béla a tokajiaknak, a Tokaji Múzeumnak adományozott. Még a lelkipásztor társaságában, szobájának hangulatában maradva csodálhatjuk meg fém - és csont intarzia berakásos imaszekrényét, ikonokat, festményeket, egyedi sírlepleket, családi dokumentumokat. A kiállításon tekinthető meg a barokk szentségház, melyet házioltárként használt, és a 300 éves Keresztelő Szt.János rokokó olajkép. A legszebb tárgyak egyike az arany és színes szálakkal hímzett miseruha, ezen fedezhetjük fel Jézus keresztútjának 14 állomását, a halálra ítélésétől a temetéséig.

Ez a rövidke írás még a figyelem felkeltésére is nagyon szerény. Kedves olvasó! Ne menjen messzire, hogy csodát láthasson, a csoda itt van közöttünk Tokajban, a Tokaji Múzeumban! Jöjjön és hívja családtagjait, barátait és idelátogató vendégeit és büszkén ajánlva a kiállítást, együtt tekintsék meg! Mert tokajinak lenni jó! 

Várhelyi Gyula