Adventi gyertyagyújtások Tokajban

“Ebben az esztendőben a negyedik vasárnap pont szentestére esik. Tisztelettel kérdezem: Ki menne el este öt órára a főtérre, mikor mindenki áhítattal vagy a családjával, vagy a templomi szertartásokon van? A szenteste ezzel elvesztené mindazt a hagyományos, családias, meghitt légkörét, amit őseinktől örököltünk és kötelességünk megtartani.” – Gorcsa György görög katolikus esperes paróchus ünnepi sorai.

Tisztelt Tokaji Polgárok!

Mielőtt bármiféle vallás és egyéb háború kirobbanna, szeretném Önökkel megosztani gondolataimat az Adventtel kapcsolatosan. Hála Istennek ebben a városban az egyházi vezetők megbeszélik közösen a közérdekű ügyeket, legyen az egyházi, vagy világi.

Talán sokan nem tudják, de honnan is tudnák, ha nem görög katolikusok, hogy nálunk az Adventi időszak minden évben november 15-én kezdődik. Tehát már múlt hét szerdáján elkezdődött, és karácsonyig tart. Így a mi koszorúinkon hat gyertya van. Az advent nem csak tehetetlen várakozás, hanem a komolyabb imádság és böjt időszaka is. Ha kiszámoljuk, akkor ugyanaz, mint a nagyböjti időszak. Nincs ebben semmi rendkívüli.

Ebben az esztendőben a negyedik vasárnap pont szentestére esik. Tisztelettel kérdezem: Ki menne el este öt órára a főtérre, mikor mindenki áhítattal vagy a családjával, vagy a templomi szertartásokon van? A szenteste ezzel elvesztené mindazt a hagyományos, családias, meghitt légkörét, amit őseinktől örököltünk és kötelességünk megtartani. Úgy gondolom így is sok mindent elhagytunk már hagyományainkból, ezt nem kellene.

Jövőre, pedig még ha az ortodox egyház is jelen akar lenni, akkor ehhez a gondolathoz hozzá kell szoknunk, hogy öt vasárnap gyújtunk gyertyát.
Nem az volt a szándékom ezekkel a sorokkal, hogy bárkit is kioktassak, hanem az hogy lássuk jól a szeretet jegyében azt, ami amúgy is tény.

Áldott Adventi időt kívánva:

Gorcsa György
Görög Katolikus t.b. esperes paróchus

fotó: beregihirek.hu (illusztráció)

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!
Skip to content