25 éves a Tokaji Alapfokú Művészeti Iskola

Megalapításának negyed százados évfordulóját ünnepelte a Tokaji Alapfokú Művészeti Iskola. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola keretein belül működő művészeti ág egykori és jelenlegi tanulóival és tanáraival ünnepelte az elmúlt huszonöt évet. A gálaműsor összeállításáért Nagy Atilla intézményegységvezető volt a felelős.

A Tokaji Alapfokú Művészeti Iskolát az intézmény akkori igazgatója Riczu Józsefné javaslatára hozták létre 1993-ban. Napjainkra a három szakágban 197 diák tanul, a zeneművészeti mellett a képző- és iparművészeti valamint a táncművészeti ágakon.

– Rengeteget kellett azóta is dolgozni, hogy ez a jó gondolat a mai napig is megmaradjon – emelte ki köszöntőjében Kovács Zoltán, a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Hozzátette, a város önkormányzata valamint a fenntartó Szerencsi Tankerületi Központ ma is fontosnak tekinti az intézmény működését.

– Nem kis hivatás a művészeti képzésben oktató pedagógusok feladata – ezt már Szabó Árpád tankerületi igazgató mondta az iskola aulájában megtartott rendezvényen. – A magyar kultúra közegében felnevelt gyerek ritka kiváltság. A felnövekvő nemzedék általuk nyert betekintést a magyarság egyedülálló művészeti és kulturális kincseibe. Rajtuk múlik a tehetségek felfedezése és kibontakozása – tette hozzá. A tankerületi igazgató elmondta, fontos hogy az itt tanuló diákok öregbítsék iskolájuk nevét. A felkészülésben a fenntartó is hozzájárult a képzéshez, a Kodály program részeként egy akusztikus pianót kapott az intézmény. Szabó Árpád hozzátette, az iskola a jövőben további hangszerbővítésre számíthat.

Koncz Ferenc a térség országgyűlési képviselőjelöltje köszöntőjében elmondta, az épület amiben az oktatás folyik fiatalabb, mint maga a képzés. Az emberöltőnyi időszakban rengeteg diák ismerkedhetett meg a valamelyik művészeti ág szépségeivel, sokan közülük később hivatásuknak is választották azt.
– A gyerekek azok, akiken keresztül tovább lehet vinni azt a jót, amit mi a világról gondolunk. Ők azok, akik bennünket élve tartanak, még akkor is, amikor már nem vagyunk a világon – emelte ki ünnepi beszédében Koncz Ferenc, és elismerését fejezte ki mind a fenntartó, mind a város mind pedig az iskola vezetése felé a Tokajban folyó magas szintű munka kapcsán.

Posta György polgármester kiemelte, az iskolával személyes kapcsolata is van, hiszen ő maga és a gyermekei is ebbe az intézménybe jártak, a háromból két gyermeke pedig a művészeti iskola tanulója is volt.
– Szeretném megköszönni azoknak, akik annak idején elindították a művészeti alapképzést, de azokat is köszönet illeti, akik közben vagy most dolgoznak a gyermekeinkért. Bízom abban, hogy ez a huszonöt év még sokszor ennyi lesz és közösen örülhetünk majd a tanítványok sikereinek – tette hozzá Posta György.

A Tokaji Művészeti Alapiskola gálaműsorában az egykoron itt tanuló, szárnyaikat bontó diákok is felléptek, akik azóta már magasabb szinten tanulják vagy művelik választott szakjukat. Az „öreg diákok” mellett a jelenlegi növendékek is bemutatták tudásukat a vendégeknek, de a környékbeli települések iskoláinak tanulói is felléptek. A gálaműsorban oklevelekkel köszöntötték az egykori pedagógusokat és diákokat.

fotók: Erdős József

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
Hírek
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!